Пређи на садржај

Википедија:Значај (музика)

С Википедије, слободне енциклопедије

Важна напомена: Ако чланак не задовољава смернице о значају, ово не значи да чланак треба бити „брзо обрисан”. Међутим, у чланку у коме не постоји чак ни покушај да се утврди да је предмет чланка значајан може бити брзо обрисан. Ако чланак садржи тврдњу о значају, чак и ако је она оспорена, може се избећи хитро брисање и препустити чланак пуном поступку за утврђивање значаја на страници Википедија:Чланци за брисање.

Зато, молимо да водите рачуна да чланак који је у питању мора заправо документовати да је праг прескочен. Није, дакле, довољно у чланку износити некакве уопштене тврдње или значај састава утврђивати на страници за разговор о чланку или страници за гласање о брисању.

Прагови за музичаре и саставе

[уреди | уреди извор]

Много је састава, певача и других музичара и музичких ансамбала са чланцима у Википедији (види Категорија:Музичари).

Музичар или састав (ово укључује бенд, групу, певача, репера, оркестар, хип хоп посаду, диск џокеја, мјузикл или оперску трупу, итд.) је значајан ако прелази следећи праг:

 1. Био је предмет више нетривијалних објављених радова чији је извор поуздан и не зависи од самог музичара/састава.[а]
  • Овај праг укључује објављене радове у свим облицима, попут новинских чланака, књига, чланака у часописима и телевизијских документарних емисија[б] изузев следећих:
   • Објављивања у медијима саопштења за штампу, друга издања у којима музичар или састав говори сам о себи, и рекламе за музичара или састав.
   • Радови који се састоје једино од тривијалног покрића, попут новинских чланака који напросто извештавају о датумима извођења или објављивања појединости о ступању у контакт и уређивању резервација у адресарима.
   • Чланак у школским или факултетским новинама (или сличним) не задовољава аутоматски овај праг, али чињенице из таквог чланка могу бити искоришћене да се установи да су пређени неки од других прагова наведени доле.
 2. Имао је хит на топ листи на ма којој музичкој лествици државног нивоа.[в]
 3. Имао је албум који је досегао златну или вишу ознаку у макар једној држави.
 4. Био је на међународној концертној турнеји, или на државној концертној турнеји у макар једној независној држави[в] о којој су извештавали независни и поуздани извори. Под турнејом се подразумева обилазак најмање 6 градова.
 5. Издао је два или више албума за водећу дискографску кућу или за једног или више важнијих независних издавача (што ће рећи, независног издавача историје дуже од неколико година и низом извођача, од којих су многи значајни).
 6. Не треба правити чланке о групи која ни по чему другом није значајна сем по томе што је имала макар једног члана који је значајан или који се касније прикључио значајном саставу већ уместо таквих чланака треба правити преусмерења.
 7. Постао је најистакнутији представник значајног стила или локалне градске сцене; овде приметите да предмет и даље мора задовољавати све уобичајене Википедијине стандарде, укључујући проверљивост.
 8. Освојио је водећу музичку награду, попут Гремија, Жино или Меркури музичких награда, илити нпр. у Србији Оскара популарности, годишњу награду Беовизије и сл.
 9. Победио је на водећем музичком такмичењу.
 10. Изводио је музику за значајно дело у медијима, попут рецимо лајт мотива за неки програм неке од водећих телевизијских кућа. (Али ако је ово једина тврдња о значају, вероватно је подесније само поменути у основном чланку и преусмерити ка тој страни.)
 11. Његово дело је било у ротацији у програму са државним покрићем било које водеће радио мреже.
 12. Био је предмет полусатног или дужег програма на радио или ТВ мрежи са националним покрићем.

Прагови за композиторе и текстописце

[уреди | уреди извор]

За композиторе, ауторе, либретисте или текстописце:

 1. Особа је била предмет више нетривијалних објављених радова чији је извор независан од саме особе и поуздан.[а]
  • Овај праг укључује објављене радове свих облика, попут новинских чланака, књига, чланака у часописима и телевизијских документарних емисија,[б] изузев следећих:
   • Аутобиографије, објављивања у медијима саопштења за штампу и рекламе за особу.
   • Радови који се састоје једино од тривијалног покрића, попут успутног помињања особе у расправи о другом предмету, или тек укључење у једноставне спискове аутора на корицама, забелешкама, кајронима и сл.
 2. Заслужан је за писање или писање са другима било више текстова било музика за музичара или састав који се квалификује као значајан према претходном параграфу, за значајно позориште, или га је ангажовао музичар или састав који се квалификује као значајан према претходном параграфу.
 3. Писао је музичко-сценску дело неке врсте (укључујући мјузикле, опере, итд.) које је извођено у значајном позоришту током разумно дугачког периода, већ према томе како се такве ствари цене у својој конкретној ситуацији и времену.
 4. Његова дела је за неку каснију композицију користио аутор, композитор или текстописац који задовољава горње критеријуме.
 5. Написао је песму или композицију која је победила (или у неким случајевима освојила друго или какво високо место) у водећем музичком такмичењу које није експлицитно установљено за „нове наде”.
 6. Појављује се у разумној дужини у стандардним референтним делима за своју врсту музике.

За композиторе и извођаче ван матичног покрића масовних медија:

 1. Наведен је у поузданим изворима као утицајан у стилу, техници, репертоару или предавању одређене врсте музике.
 2. Установио је традицију или школу посебног жанра.
 3. Компоновао је већи број мелодија, склопова или стандарда који се користе у значајном жанру, или традицији или школи унутар значајног жанра.
 4. Често је покриван у издањима посвећеним значајној поткултури.

Иако је ова смерница донекле контроверзна, општи консензус о значају албума јесте да ако се музичар или састав који су их снимили сматрају значајним, тада и њихови албуми имају довољно значаја да имају засебне чланке на Википедији. Међутим, предложени су и другачији стандарди.

Добар онлајн извор за музику и музичаре је Водич свој музици (http://www.allmusic.com/), који пружа детаљне информације о томе шта је састав или музичар урадио и постигао. Још један добар извор, мада се често дешава да није ажуриран, јесте Дискогс (http://www.discogs.com/).

Напомене

[уреди | уреди извор]
 1. ^ а б Само-рекламирање и постављање производа нису путеви ка добијању енциклопедијског чланка. Објављени радови морају бити неко други ко пише о музичару, саставу, композитору или текстописцу. (Види Википедија:Аутобиографија за проблеме са проверљивошћу и неутралношћу који могу погодити материјал где је сам предмет чланка уједно и извор материјала.) Барометар значаја јесте да ли су људи независни од самог предмета чланка заправо размотрили музичара, састав, композитора или текстописца довољно значајног да би написали и објавили нетривијалне радове усредсређене на њих.
 2. ^ а б Шта чини „објављен рад” је намерно остављено широким.
 3. ^ а б Тренутно, нема прецизних дефиниција тога шта „мала”, „осредња” или „велика” земља означава у овом контексту. Међутим, уопште, биће коришћена веома ограничена дефиниција појма „мали”, која искључује тек неколико најмањих земаља на свету.