Пређи на садржај

Википедија:Значај (људи)

С Википедије, слободне енциклопедије

Као и свака енциклопедија, Википедија укључује биографије важних историјских личности и људи укључених у текуће догађаје. Иако вики није папирна енциклопедија, постоје неки прагови који могу бити размотрени за укључивање.

Ова смерница није политика Википедије. Међутим, мишљење је многих, иако не свих, Википедијанаца да су ови прагови поштена провера тога је ли особа привукла довољно спољне пажње да би се осигурало да они могу бити покривени са неутралне тачке гледишта засновано на проверљивим подацима из поузданих извора, без да се притом запућује у првобитно истраживање (а што су све чврста правила).

Чињеница да чланак не задовољава смернице на овој страни, не значи нужно да он заслужује „хитро брисање”, пошто већ само утврђивање значаја (чак и ако се оно оспорава) може избећи хитро брисање чланака о неистакнутим људима или групама. Међутим, постављање чланка на Википедија:Чланци за брисање може исходовати брисањем уколико се након неколико дана расправе о томе постигне консензус.

Говорећи уопште, текст чланка би требао да укључује довољно података који објашњавају зашто је особа значајна, и такви подаци би морали бити проверљиви. Биографије живих људи подлежу додатним правилима и ограничењима.

Значај људи је на Википедији заснован на следећем прагу:

 • Особа је била основни предмет више нетривијалних објављених радова чији је извор независан од те особе.[а]
  • Овај праг укључује објављене радове свих облика, попут новинских чланака, чланака у часописима, књига, часописа у научним часописима и телевизијских документарних емисија,[б] изузев следећих:
   • Објављивања у медијима аутобиографије особе или радова за сопствену промоцију.
   • Радови који носе једино тривијално покриће, попут новинских чланака који тек успут помињу особу, укључивања у телефонске именике, или једноставни записи о рођењу или смрти.[в]

Горњи је средишњи праг за укључивање. Доле су наведени неки прагови који чине веома вероватним да је доступно довољно поузданих података о датој особи. Особе које задовољавају макар једну од доњих тачака могу заслуживати сопствене чланке на Википедији, пошто ће вероватно постоји пристојна количина проверљивих података и јавног занимања у вези са њом.

Овај списак није замишљен као искључив. Чињеница да неко не потпада под једну од ових категорија не значи да чланак о тој особи треба аутоматски обрисати.

 • Особа је учинила широко признат допринос који је део трајног историјског записа у њиховој конкретној области.[г]
 • Политичке личности које заузимају или су заузимале међународне, државне или покрајинске извршне положаје, као и чланови и некадашњи чланови државних и покрајинских законодавних тела.[д] (За кандидате за извршне положаје и законодавна тела, види Википедија:Кандидати и избори.)
 • Важне локалне политичке личности које су (или су биле) предмет значајног покрића у штампи.[г] Напросто бити изабраним локалним званичником не гарантује значај.
 • Широко признате личности у индустрији забаве и утицајне особе, попут нпр. холивудске Стазе славних.
 • Спортисти и такмичари који су играли у потпуно професионалној лиги, или такмичењу одговарајућег ранга у не-лигашком спорту попут рецимо пливања, или на највишем нивоу у претежно аматерском спорту, или у другим такмичарским активностима која се сама по себи сматрају значајнима, попут универзитетских надметања у САД. Чланци о члановима првог тима који, међутим, нису играли као чланови првог тима, могу бити прихватљиви, али само ако је појединац у клубу који је довољног држања да већина чланова његове екипе заслужује чланке. Потребно је прибавити, са треће стране, из нетривијалног издања ван издања спонзора спорта или активности, материјал који доказује да је предмет широко признат — тако прелазећи први праг — као играч у потпуно професионалној лиги на највишем нивоу.
 • Значајни глумци и телевизијски водитељи који су се појављивали у добро познатим филмовима или телевизијским делима. Значај се може одредити на основу:
  • више водећих чланака у издањима из области популарне културе, као што су Вог, ГК, Ел, ФХМ, или у националним новинама[г]
  • велике базе или именика обожавалаца или „култних” пратилаца
  • независне биографије[г]
  • препознатљивости имена
  • комерцијалних потврда
 • Објављени аутори, уредници и фотографи о којима је написано више независних прегледа или су добитници више независних награда за свој рад.
 • Сликари, вајари, архитекте, инжењери и други стручњаци чији је рад широко признат (по добру или злу) и који ће вероватно постати део трајног историјског записа те области.
 • Особе које су постале познате по својем учешћу у извештавања вредним догађајима, на пример, тако што су убијене у атентату.

Други предложени прагови

[уреди | уреди извор]

Предложени су и други прагови за укључење, али нису нужно добили подршку консензусом.[ђ] Међу њима су и:

 • Наставнички праг: Ако је појединац познатији или више објављиван од просечног наставника универзитета након доктората (дакле укључујући асистенте са докторатом, али не и асистенте-приправнике), тада они могу и треба да буду укључени. (Пажња: Није сваки универзитет истраживачка установа.)
 • Проверљивост: Могу ли се сви подаци у чланку проверити сада? А десет година од данас?
 • Проширивост: Хоће ли овај чланак икада бити више од клице? Може ли се о овој теми написати савршен чланак?
 • Праг сто година (спекулација о будућности): За сто година, хоће ли овај чланак бити од користи икоме без непосредне везе са овом особом?
 • Праг сто година (спекулација о прошлости): Да смо о овој особи пре сто година имали упоредиве проверљиве податке, да ли би ико без непосредне везе са овом особом нашао овај чланак корисним?
 • Биографија: Да ли је ово написао предмет чланка, или неко у блиским односима са предметом?
 • Претраживачки праг: Да ли претрага овог предмета на Гуглу, Алекси, Јахуу или неком другом добро познатом претраживачу Интернета производи велики број међусобно различитих погодака?
Погледати и Википедија:Водич за писање бољих чланака#Фикција, Википедија:Значај (порнографски глумци), Википедија:Тим/Биографија, Википедија:Стил (биографије).

Ако чланак не прелази праг

[уреди | уреди извор]

Ако чланак ни не утврђује значај, можете додати хетноут {{Нема значаја-упозорење}} на страницу за разговор корисника који је написао чланак. На овај начин ће корисник знати да, уколико се значај ни не покуша утврдити, чланак може бити обрисан. Често је случај да аутор може лако да дода одговарајућу потврду, али да није знао да је она неопходна.

Ако чланак укључује потврду значаја, али се вама чини да она не задовољава овдашње услове, могли бисте да своје становиште објасните кориснику, пре него што чланак предложите за брисање, за случај да је сарадник можда у стању да унапреди чланак или напросто дода прихватљиву потврду значаја.

Уопште, лична и конкретна порука о вашем виђењу проблема са чланком, на страни за разговор о чланку и/или страни за разговор са аутором, ће бити од веће помоћи него генеричка порука из шаблона.

Ако аутор не дода никакву потврду значаја, можете додати хетноут {{Нема значаја}}. Ако је некаква потврда значаја наведена, али сте готово сигурни да га други не би сматрали вредним, користите хетноут {{Нема значаја-неприхватљиво}}. Ако чланак утврђује значај потврдама које се вама не чине вредним, али би их други можда прихватили, поставите шаблон {{За брисање}}.

Спискови људи

[уреди | уреди извор]

Неколицина чланака садржи спискове људи — на пример, чланак о универзитету може укључивати списак познатих људи који су на њему дипломирали. Ниједан од тих спискова није замишљен тако да садржи свакога, на пример све који су икада дипломирали на одређеном универзитету. Уместо тога, списак би имао бити ограничен на значајне људе: оне који већ имају чланак на Википедији или се може замислити да би га могли имати према овим смерницама. Уредници који би желели да себе додају у овакве категорије могу у ту сврху да користе категорије уредника, на пример Категорија:Википедијанци по завршеном универзитету.

Напомене

[уреди | уреди извор]
 1. ^ Овај праг разјашњава оно што је у Википедија:Шта Википедија није описано као „појављивање у неколико спољашњих извора”.
 2. ^ Шта чини „објављени рад” је намерно остављено широким.
 3. ^ Аутобиографија и само-рекламирање нису путеви ка имању енциклопедијског чланка. Објављени радови морају бити неко други ко пише о особи. (Види Википедија:Аутобиографија за проблеме са проверљивошћу и неутралношћу који могу погодити материјал где је сам предмет чланка уједно и извор материјала.) Барометар значаја јесте да ли су људи независни од самог предмета чланка заправо размотрили особу довољно значајну да би написали и објавили нетривијалне радове усредсређене на њу.
 4. ^ а б в г Нетривијалност је мера дубине садржаја објављеног дела, и колико је тај садржај далеко од једноставне ставке у именику или помињања у пролазу које се не бави овим предметом у појединостима. Независна биографија особе од 200 страна која покрива њен живот у појединостима је нетривијална, док извод из матичне књиге рођених или један ред на гласачком листићу нису. Постојање завештања, попут титула или зграда именованих по особи, није замена за дубину садржаја у објављеном раду.
 5. ^ Сви ови прагови су заправо посебни случајеви општег основног прага значаја од више нетривијалних објављених радова из независних извора. О особи која је „део трајног историјског записа” су већ детаљно писали историчари, независно у више књига о историји тог поља. О политичару који је био предмет „значајног покрића у штампи” су већ детаљно писали новинари, независно у више водећих новинских чланака. О глумцима о којима су писали познати часописи су детаљно писали, независно у више водећих чланака часописа, новинари тих часописа. О глумцу или телевизијском водитељу који има „независну биографију” је детаљно писао, у књизи, независни животописац.
 6. ^ Ово је секундарни праг. Људи који прелазе овај праг ће готово увек задовољавати основни праг. О некадашњим и садашњим политичарима који заузимају водеће извршне положаје су обично већ писали биографи и историчари. Међутим, овај праг обезбеђује да ће наше покриће важних политичких положаја, укључујући све данашње и претходне особе на њима, бити потпуно без обзира на то.