Пређи на садржај

Википедија:Најчешћа питања/Администратори

С Википедије, слободне енциклопедије
Списак НПП Преглед Читаоци Школе Организације Доприноси Уређивање
Администрација Техника Проблеми Чланак о мени Категорије АП Преузимање Разно

Овде можете наћи одговоре на најчешће постављана питања (НПП). Уколико не можете да пронађете одговор овде, постоји неколико других опција.

  • Погледајте списак НПП
  • Питајте на Тргу
  • Употребите кућицу за претраживање:

Ова страница даје одговоре на најчешће постављана питања у вези са администраторским правима на Википедији.

Види још: Википедија:Администратори

Како се доносе правила и смернице?[уреди | уреди извор]

Википедија НПП
НПП странице...

Списак
НПП
Преглед
Читаоци
Школе
Организације
Доприноси
Уређивање
Администрација
Техника
Проблеми
Чланак о мени
Категорије
Ауторска права
Преузимање
Разно

Видите такође...

Помоћ

Страница Википедија:Правила и смернице описује како Википедија добија своја правила и смернице кроз дискусију и гласање. Дискусије се најчешће одвијају на на страницама за разговор у именском простору Википедија. Понекад се о правилима расправља и ван Википедије, али се одлуке увек доносе на пројекту.

Шта је то администратор?[уреди | уреди извор]

Администратор је само википедијанац који има приступ неким функцијама софтвера Википедије којима је приступ ограничен: брисању чланака и датотека, закључавању и откључавању страница, блокирању и деблокирању корисника и ИП адреса. У самом софтверу Медијавикија, користи се реч sysop за означавање администраторских налога, па се стога понекад и тај термин користи. Sysop је заправо скраћеница од system operator (системски оператер). Администратори су обично љубазне особе које су спремне да ти помогну ако им се обратите за помоћ на њиховим корисничким страницама. Погледајте списак тренутних администратора.

Како ја могу да постанем администратор?[уреди | уреди извор]

Прво, морате да имате регистрован кориснички налог. Следеће, потребно је да одређени период проведете у уређивању чланака и учествовању у раду заједнице уопште. На овај начин показујете заједници да сте добронамерни. Након минимума од шест месеци, можете да се кандидујете за администратора, уколико то желите, и уколико испуњавате услове за кандидатуру. Ако заједница својим гласовима потврди вашу кандидатуру, постаћете администратори. Наравно, обавезно пажљиво прочитајте Википедија:Администратори, Википедија:Критеријуми за брзо брисање, Википедија:Правила закључавања и Википедија:Правила блокирања, и користите своје алатке веома опрезно.

Ко надгледа администраторе?[уреди | уреди извор]

Администраторе надгледају други администратори, као и обични корисници; скоро сваку администраторску измену могу вратити други администратори (укључујући и брисање страница, закључавање или блокирање). Такође, корисници надгледају администраторе, и ако неко од њих почне да користи своје администраторске алатке на неодговарајући начин, може да на то скрене пажњу другим администраторима на Администраторској табли, а у озбиљнијим случајима и да покрене гласање за скидање администраторских права. У веома тешким случајима, могућа је и интервенција Одбора повереника Фондације Викимедије.

Како могу да деблокирам ИП адресу?[уреди | уреди извор]

Администратори могу да оду на списак блокираних ИП адреса и кликну на „деблокирај“ уколико је потребно. Програмери могу да деблокирају више адреса истовремено.

Како могу да тражим блокирање ИП адресе?[уреди | уреди извор]

Блокирање ИП адресе или корисника може се тражити на Администраторској табли, уколико корисник или ИП упорно вандалише чланке.