Википедија:Трг/Архива/Помоћ/1

С Википедије, слободне енциклопедије

Потребна помоћ[уреди | уреди извор]

Написао сам две јединице ``Јулија (острво)`` и ``Вулканска острва``. Нисам умео да их поставим на одговарајућа места па сам их оставио под "Географија". Молим некога ко уме да их пребаци на њима одговарајућа места.Stojan 18:41, 23 јун 2005 (CEST)

Проблемии[уреди | уреди извор]

Урадио бих биографију неког страног бенда. Хм... како да на ћирилици напишем My Dying Bride или Dead Can Dance??? Нешто се мора урадити у вези овога.

Ја бих писао латинично, а ћирилична транскрипција да буде редирект. :| --Дунгодунг (разговор) 15:39, 21 јун 2005 (CEST)

Помаже Бог, питања су на месту и треба да се држимо српског језика. Наслов наравно ћирилички а први поднаслов латиницом. Редирект за сада не долази у обзир. Реч је о програму који ће све да преслојава на латиницу па да не би било беспотребног брисања касније боље немојте писати латинилно. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 16:49, 21 јун 2005 (CEST)


Значи, да пишем Деад цан данце? Или можда Дед Кен Денс? --Мелкор 17:34, 22 јун 2005 (CEST)

Дед кен денс би било по том правилу уреду. --Дунгодунг (разговор) 17:45, 22 јун 2005 (CEST)

Нека хвала ;)) —Мелкор 17:53, 22 јун 2005 (CEST)

По логици ствари, ако постоји Ајрон Мејден, онда што не би и Дед кен денс? Ионако је боље од чисте ћирилизоване верзије Деад цан данце! Како би транскрибовао нпр. Warren G? Wаррен Г? --Дунгодунг (разговор) 17:58, 22 јун 2005 (CEST)

И једно и друго ми глупо изгледа, зато је боље сачекати да се уведе латиница. До тад ћу се позабавити другим чланцима. —Мелкор 14:52, 23 јун 2005 (CEST)


Колико ја знам, још у основношколском курсу енглеског језика постоји лекција транскрипције са енглеског језика на српски и обрнуто. Пише се и „Ајрон мејден“ (значи нема енглеског правила великих слова у свакој речи) и „Дед кен денс“. Warren G је „Ворен џи“, дакле онако како се изговара на српском, баш као што је рецимо и Michael Jackson - Мајкл Џексон, Microsoft Windows - Мајкрософт Виндоуз (W се транскрибује различито, у зависности од изговора на српском). Правило није никаква новост, а примењено је на транскрипцију са енглеског језика по узору на правило транскрипције са латинског и грчког језика. На пример: Macedonia - Македонија (по српском правопису, обавезно је писати глас ј који у изворном називу не постоји). Прави проблем при овом правилу се јавља при аутоматском рачунарском процесу пресловљавања са ћирилице у латиницу и обрнуто, јер би при томе рецимо Ајрон мејден постали Ajron mejden или Warren G Wаррен Г. Међутим, бар за сада, једини начин записивања имена групе Ајрон мејден на српском језику јесте баш тако - Ајрон мејден (подсећам вас, то је једно од битнијих правила које разликује српски правопис од хрватског). Напокон, ни процес пресловљавања не подразумева превођење на енглески, већ само исписивање латиничним писмом српског језика, поштујући српски правопис. Али то је већ тема за нову расправу.--Томица 3 јул 2005 22:17 (CEST)

Написао сам чланак али бих хтео да променим наслов. Како? - Милан Јелисавчић 01:03, 19 јун 2005 (CEST)

То није могуће пошто немаш администраторску дозволу. Можеш да кажеш мени или неком другом админу, па ће он да премести. --Дунгодунг (разговор) 01:06, 19 јун 2005 (CEST)

Написао сам чланак али бих хтео да променим наслов. Како? - Милан Јелисавчић 01:06, 19 јун 2005 (CEST)

Написао сам чланак али бих хтео да променим наслов. Како? - Милан Јелисавчић 01:06, 19 јун 2005 (CEST)

Е, ма може. Само кликни на "помери" у горњем менију. Не мора се бити администратор за промену имена. (Иначе, и ја сам некад био у заблуди да се мора бити администратор за ту промену. --Милош Ранчић (разговор) 08:47, 19 јун 2005 (CEST)

Треба ли вам помоћ?[уреди | уреди извор]

Ако незнате како да се упишете, или вам није јасно; ако желите да се потпишете, али незнате како; на правом сте месту. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 16:04, 18 јун 2005 (CEST)

Неће да сними страницу[уреди | уреди извор]

Иако кликнем на "сними страницу" мени се прикаже претпреглед

  • Пажња: Запамтите да је ово само претпреглед, и да још није снимљен!

Шта се дешава?


Мелкор као прво иза својих порука се потписуј са четири тилде (~~~~). То што неће да сними је вероватно до Википедије јер се и мени исто то дешава, не знам шта друго да ти кажем сем да покушаваш док не успе. Срећно --Саша Стефановић (разговор) 16:54, 27 јун 2005 (CEST)


Заборавим да се потпишем... Уосталом, није ни битно ко пита већ је битно да се то реши ;) —Мелкор 16:59, 27 јун 2005 (CEST)

Јагодина[уреди | уреди извор]

Градилиште чланак Јагодина! Након поделе супер мега чланка Јагодина...

Пре него што почнем прегледавати све новонастале чланке Јагодине, хтео би да знам који додатак или додаци треба свим тим чланцима да би били систематизовани.--Vl 20:54, 1 јул 2005 (CEST)

Заборавио сам лозинку[уреди | уреди извор]

Не могу да се сетим ни свог корисничког имена, ни своје лозинке. Пријављен сам, вероватно под корисничким именом Томица, али не могу да се сетим. Након регистрације сам оспособио могућност „запамти ме“, која више не ради, не знам због чега. Вероватно јер сам брисао колачиће или привремене интернет фајлове. Пошто сам увек био пријављиван аутоматски, нисам успео да упамтим ни корисничко име ни лозинку јер их после регистрације нисам више ни користио. Моја адреса е-поште је tomak[at[delijeonline[dot]com и молио бих било кога ко може да ми помогне да ми се јави на ту адресу. Хвала унапред.

Налог ти је Томица и само кликни на нешто као "пошаљи ми лозинку/шифру" или већ како и добићеш лозинку на своју електронску адресу. --Милош Ранчић (разговор) 3 јул 2005 20:39 (CEST)

Хвала, али не знам где се налази то „пошаљи ми лозинку“. На страници „Пријави се/Региструј се“ постоји нешто слично, али да би се употребило, мора да се унесе стара лозинка које се ја не сећам. А сем тога ја стварно нисам сигуран да ми је налог под корисничким именом „Томица“. Како си ти то сазнао? --Томица


Сетио сам се лозинке!!! Хвала Милоше на помоћи :)--Томица 3 јул 2005 22:14 (CEST)

Драго ми је да си се ипак снашао. Иначе, осим ако ниси неко ко покушава да глуми Томицу, било је једноставно установити да постоји налог "Томица" :) Кликни на Посебно:Listusers. --Милош Ранчић (разговор) 3 јул 2005 22:42 (CEST)

Хе хе, не глумим, маме ми :) То је мој налог. Само мислим да ти ниси могао да знаш да је то баш мој, а не налог неког другог Томице :Р У сваком случају, хвала ти, помогао си ми. (Лепо је знати да овде неко и чита оно што напишем) --Томица 3 јул 2005 22:48 (CEST)

Пријављен/Непријављен[уреди | уреди извор]

Сад још мало ја. Како је могуће да неке странице или измене на страницама кад сам пријављен видим, а кад нисам, не видим? Мислим да је ово озбиљан, неприхватљив пропуст. Да ли неко зна о чему се ради? --Томица 3 јул 2005 22:59 (CEST)

Ако мислиш на измене на Главној страни, то се вероватно тиче тога да је добро да се промене не виде тек тако ако је неко написао неку глупост. Зато се мало сачека, па се тек онда то све примени и на оне који нису пријављени. Што се других ствари тиче, вероватно је проблем у проксијима. Прво што ће ти се десити јесте да измене нећеш видети у року од 30 секунди до 2 минута ако их читаш кроз прокси (то не одлучујеш ти, већ интерна структура Викимедијине мреже која се простире по целом свету). Дакле, могу се дешавати такве ствари, али људи који граде софтвер и интерну структуру интензивно раде на томе. --Милош Ранчић (разговор) 3 јул 2005 23:08 (CEST)

Не, не мислим на главну страну. Конкретно, мислим баш на ову страницу помоћи. Рецимо, твоје одговоре (све сем првог) нисам ни видео док се нисам сетио лозинке. А још један текст сам изменио на овој страници и ту измену још и сад видим искључиво кад сам пријављен. Да ли то значи да моје измене видим само ја? Или само пријављени корисници? Ако је тако, то је стварно огромна грешка Википедије --Томица 4 јул 2005 11:45 (CEST)

Била је то моја грешка. Установио си неправилност коју ја претходно нисам :) Мислим да ће сада бити све у реду. --Милош Ранчић (разговор) 4 јул 2005 12:26 (CEST)

Sta treba da napisem u delu opis, kad postavljam slike koje sam licno uslikao, i na koji nacin treba da se odreknem autorskih prava ili sta je vec potrebno. Isto pitanje i za postavljanje slika na Commons.

Па овако, у делу опис се најчешће пише шта је на слици, ко је усликао (у овом случају ти сам), отприлике време и место итд. Дакле, ништа специјално. Такође, ту би ТРЕБАЛО да се стави и одређени шаблон за слике, којим лиценцираш слику под неком од лиценци. За сада можеш да користиш шаблоне са ове стране, а препоручљиво је стављати или {{јв}} или {{гфдл}}, по којима су те слике доступне свима и за свакакве делатности. На комонсу је то мало другачије, јер је тамо уведена нова верзија софтвера, а код нас још није (очекује се у скоријој будућности). У сваком случају, процедуре су веома интуитивне и није тешко следити их. Иначе, ако шаљеш слике на комонс, што иначе лично препоручујем, пиши на енглеском, јер је то вики универзални језик и те слике се могу користити на свим Викимедијиним пројектима. --Дунгодунг (разговор) 11:49, 30 јун 2005 (CEST)

Почетничко питање - :)[уреди | уреди извор]

како да променим наслов текста? Наиме, грешком сам укуцао само "Символ" а треба да се зове "Символ вере".

Имаш у горњем делу таб "премести". Што се тиче "Символа", постоји страница Симбол Вере, па је боље да је прво прочиташ пре отварања новог чланка. Вандал Б 4 јул 2005 12:16 (CEST)


Зар се не каже стварно „Символ вере“? --Томица 7 јул 2005 21:05 (CEST)


Ја мислим да је Симбол Вере, али треба проверити са неким ко је 100% сигуран. --Саша Стефановић (разговор) 7 јул 2005 21:27 (CEST)

Шублер проблеми са сликом[уреди | уреди извор]

Унео сам слику шублера (Subler1.jpg) али ми се слика не види. Негде грешим.

Упомоћ!--Goldfinger 6 јул 2005 20:36 (CEST)

    • [[Слика:Subler1.JPG|десно|мини|70п|Шублер - Subler1.JPG]] Можда си побркао слова а можда само ниси имао среће :). Слика ти је баш ок. --Небојша Бозало 7 јул 2005 01:31 (CEST)
  • Небојша,док ја пишем, ти ме претече. Да јесте у томе је грешка: фајлови су case sensitive, што значи да (Subler1.jpg) није исто са (Subler1.JPG). Ово задње је тачно име фајла. Надам се да ми не замераваш на мали додатак за илустрацију слике--Vl 7 јул 2005 01:42 (CEST)
    • Па каже се: ту бед Милош дед :), ја нисам скапирао где је грешка,свака част. --Небојша Бозало 7 јул 2005 18:24 (CEST)

Шта са "Потребан превод" + поздрав[уреди | уреди извор]

Поздрав Википедијанцима ;) Интересује ме шта се ради када је превод странице завршен, тј. када је страница спремна за преглед лектора - да ли треба негде објавити или само чекати да се примети кроз промене? Поздрав, --Бране Јовановић 11:57, 12 јул 2005 (CEST)


ма само избриши са врха странице ово " {(пpeвод}} " и онда ће цео онај пасус потребан превод... да се склони :) --Јованвб 12:06, 12 јул 2005 (CEST)


Значи, само толико? ОК, хвала на информацији - мислио сам да треба неко одобрење или слично за то --Бране Јовановић 12:30, 12 јул 2005 (CEST)


Каже се „Википедистима“ а не „Википедијанцима“ :P--Томица 07:16, 14 август 2005 (CEST)

Копије првобитних извора[уреди | уреди извор]

Почео сам да преводим/сређујем Википедија:Шта Википедија није, успут пребацујући недостајуће делове/ажурирајући из en:Wikipedia:What Wikipedia is not И приметио сам да тамо има "Википедија није збирка материјала у јавном власништву" тј. читавих књига, оригиналних историјских докумената, закона, итд. Међутим, приметио сам да на нашој Википедији то не важи - имамо комплетан Закон о телекомуникаијама и сличне ствари. Да ли је то наша политика или је превид? Ако је превид, онда преносим дотични део са енглеске стране (и те чланке треба брисати/мењати), ако није онда не треба.

Такође видим да имамо чланака од преко 300 КБ, па ме интересује - политика или превид.--Бране Јовановић 12:02, 14 јул 2005 (CEST)

Дакле, "Википедија није збирка материјала у јавном власништву" стоји и све ти изузеци које ми имамо не треба ту да стоје, већ у оквиру Вики Извора (Wiki Source). Такође, чланци изнад 300кб нису препоручљиви, па чак нису ни они већи од 32кб, али шта је ту је. То свакако треба средити. --Дунгодунг (разговор) 12:07, 14 јул 2005 (CEST)
ОК. Хвала на брзом одговору--Бране Јовановић 12:23, 14 јул 2005 (CEST)

Мислим да је време да направимо шаблон Merge илити Дељење, који ћемо да стављамо на такве чланке који су већи од „препоручене“ величине. Што се тиче тих закона телекомуникација, требало би их или пребацити, као што рече дунго на изворе или их обрисати. --Саша Стефановић (разговор) 15:54, 14 јул 2005 (CEST)

Категорије и именски простори[уреди | уреди извор]

Како да нађем списак свих чланака који су у [[Википедија: ]] именском простору, или, да ли постоји категорија за политичке текстове (политичке у смислу „Wikipedia policy“)? Кренуо сам да преводим неке „политичке“ чланке и хтео бих да поставим везе ка Википедији када постоје, уместо ка Wikipedia. Приметио сам да то није категорија [[Категорија:Википедија ]]? --Бране Јовановић 09:08, 16 јул 2005 (CEST)

Списак свих чланака у Вики именском простору је овде. Што се тиче категорије, провери сам, а ако нема, направи. --Дунго (разговор) 12:49, 16 јул 2005 (CEST)

Правила и смернице[уреди | уреди извор]

Да ли су сви текстови из категорије en:Category:Wikipedia official policy и наша званична политика? Ако јесу, да ли и наше званична правила да шибнем у истоимену категорију или да правим нову са преведеним називом (на пример Категорија:Званична политика Википедије)?--Бране Јовановић 09:53, 17 јул 2005 (CEST)

Категорија:Званична политика Википедије делује сасвим уреду. --Дунго (разговор) 12:33, 17 јул 2005 (CEST)
ОК, хвала, онда ћу тако и да урадим :) --Бране Јовановић 13:20, 17 јул 2005 (CEST)

Trazim preduzece detske konfekcije[уреди | уреди извор]

Dragi citaoci i redakciji, Ja sam videla na TV u Holland da imate tamo dobra decka kofekcije ali nisam uspela da vidim kako je ime ova kofekcija zato sto sam se malo kasnije ukljucila. Ja bih htela da dobijem kontakt sa clanovi ove konfectie zbog zaednicka saradnja. Nisam znala kako da dodjem do kontakt pa zato trazim na ovom nacinu da mi neko od vas u redacti a moze i neko od citaoci, ustvari ja ne znam kako to bi na drugi nacin dosla u kontaktu. Mozete mi se javiti na moja mail adres: ankavasileva@hotmail.com Ja vas svi pozdravljam i zelim zdravlje i puno uspeha u sve.

Anka Vasilev

Мислим да би било добро да одговарамо на оваква питања :) Јесте да нисмо Информбиро ;) али није лоше помоћи људима који нешто траже. Пре свега зато што смо једна од српских заједница на Интернету; са тенденцијом/хтењем ;) да будемо највећа (на Интернету, наравно). Можда да отворимо неки посебан одељак Трга за то? Дакле, има ли ко тражене информације? :) Односно, ко је вичан гуглању? --Милош Ранчић (разговор) 13:30, 22 јул 2005 (CEST)
одговорио сам госпођи тј. упутио је на Привредну комору Србије (http://www.pks.co.yu/) --Goldfinger 15:17, 2 август 2005 (CEST)

Где је најзгодније?[уреди | уреди извор]

Имам пуно података о бомбардовању 1999. године. Свакодневно сам пратио дешавања и записивао, тако да за скоро сваки дан имам о томе шта је погођено, кад, где итд... А питање је: " Где на сајту Википедије је најзгодније да се постави овако нешто? Да ли може под Историја, па бомбардовање 1999.?

Прво, Милутине, можеш да се потписујеш са --~~~~. Друго, не би било лоше имати детаљан извештај бомбардовања. Дакле, треба направити страну типа НАТО Бобмардовање Србије 1999. или тако нешто и унутра стрпати overview, значи концизан преглед догађаја који ће описати цео период генерално, а могле би да се отворе посебне стране за детаљне прегледе. За сада не знамо тачно о чему се ради, па ти крени да убацујеш, а онда ћемо видети како то изгледа и да ли са тим може да се настави у том облику, јер до сада нисмо наилазили на овако нешто, колико је мени познато. --Дунго (р) 15:30, 25 јул 2005 (CEST)

Хвала. Ево одмах ћу почети да пишем. --Милутин 15:50, 25 јул 2005 (CEST)

nista mi nije jasno[уреди | уреди извор]

Hoce li mi neko ovde objasniti kako se ovde stupa u razgovor sa administratorima napisao sam clanak o srpskoj tradicionalnoj muzici i nemam blage veze kako da odgovorim na komentar koji mi je poslat od NINAM , nigde ne vidim nikkav link niti mejl adresu ....molim objasnite mi sve u vezi razgovora sa drugima i odgovaranja na komentare Korenjak 10:20, 29 јул 2005 (CEST)

Одеш на страну за разговор тог корисника/администратора и тамо му отвориш нову поруку са + (поред "уреди"). --Бране Јовановић 11:18, 29 јул 2005 (CEST)

Grcko-persijski rat[уреди | уреди извор]

Da li moze neko da mi kaze nesto vise o grcko-persijskom ratu.

Ако знаш енглески, ево главне одреднице: Greco-Persian Wars. Успут, могао/могла би да напишеш и ти нешто о Грчко-персијским ратовима (кликом на црвени линк), тј. да преведеш чланак са енглеског. Ако не знаш енглески добро, онда би требало да сачекаш мало док не напишемо одговарајући чланак. --Милош Ранчић (разговор) 05:50, 1 август 2005 (CEST)

Српски заправо не постоји?[уреди | уреди извор]

Цитат са хрватске википедије Etnički Crnogorci govore, s gotovo jednakom zastupljenošću, crnogorski i srpski jezik (u biti je i to crnogorski jezik kojeg jedan broj ljudi zove srpskim). Ако погледате списак славних Црногораца лако можемо доћи до закључка да заправо ни Срби не постоје. Имамо ли ми амбасадора на хр википедији који ће одреаговати на такве ствари или да оставимо њима њихове глупости и не обазиремо се на то?

Глупости таквог типа "у бити је и то црногорски језик" можеш слободно и сам да исправиш и да им то кажеш на страни за разговор. Сумњам да ће ико тамо реаговати негативно на исправку такве глупости. --Милош Ранчић (разговор) 10:15, 1 август 2005 (CEST)

Ово уопште није мали проблем и мислим да би требало тражити помоћ чак и од званичника ове наше земље, како год да се она зове. Јер ево на шта сам ја наишао. Кад сам отишао на тзв. „бошњачку“ Википедију пре неког времена, био сам (пре)благо речено згранут њиховим историјским чланцима, тачније измишљотинама које су тамо постављене. Ништа боља ситуација није ни на хрватској Википедији. Када сам једном од наших администратора скренуо пажњу на то, он ми је одговорио нешто типа: На хр и бх Википедије не би толико требало обраћати пажњу јер то стварно јесу нерелевантне јединице. То ме је донекле смирило док нисам на енглеској Википедији, значи најрелевантнијој која постоји одлучио да погледам чланак о историји Босне. Оно што ме запрепастило јесте то што је историја Босне на енглеској Википедији у ствари преведена са „бошњачке“ Википедије!!! Овде морам да скренем пажњу да на тој истој енглеској Википедији испред сваког чланка који са историјског становишта има иоле блажи став према нашем српском народу (читај: који не сатанизује све што је српско) има огромно црвено упозорење типа: Objectivity of this matter is questionable. Тако сам схватио да „бошњачка“ па ни хрватска, другим речима ниједна Википедија није ирелевантна. Оно што мора да се нагласи је да те исте измишљотине које су мене запрепастиле нису биле смишљене на самој Википедији, већ да те земље тим и таквим историјским глупостима уче своју децу у школама и званичним установама. А то је већ проблем који далеко премашује могућности (чак и надлежности) једне наше организације - српске Википедије. За крај хоћу да додам да ме ова тема посебно занима, па молим Википедисте (и администраторе и „оне друге“) који ће се убудуће бавити њоме да ме обавесте о делима и акцијама. Верујем да доста могу да помогнем. --Томица 07:30, 14 август 2005 (CEST) П. С. Ако мислите да на хр и бх уређиваче на Википедијама можете да утичете позитивно, потрудите се и да се упознате са још скандалознијим чланцима на македонској википедији, рецимо. --Томица 07:45, 14 август 2005 (CEST)