Википедија:Трг/Архива/Помоћ/2

С Википедије, слободне енциклопедије

Шаблончић за сличице[уреди | уреди извор]

Постоји ли неки шаблончић у који могу да се убацују *.јпг сличице... а да остане онако мали :-)--Goldfinger 15:17, 2 август 2005 (CEST)


Можеш ли мало да појасниш? --Саша Стефановић ® ¿ 15:21, 2 август 2005 (CEST) Нпр. уколико имаш велику слику смањиш је овако [[Image:Imeslike.jpg|50px]] ово 50px је величина колика ће слика да буде. Да ли сам успео помоћи ? --Саша Стефановић ® ¿ 15:21, 2 август 2005 (CEST)

не. мислио сам као они шаблони за језике, па у онај леви део где постоји квадрат цца 1х1 цм да убацим слику а и неки текст у правоугаонику лево од сличице... ма виђао сам то на википедији ... нешто као глумци... --Goldfinger 15:27, 2 август 2005 (CEST)
Хм... стварно не разумем, пробај да нађеш негде то што си виђао, иначе овако не могу да ти помогнем јер не знам на шта мислиш. Извини --Саша Стефановић ® ¿ 15:32, 2 август 2005 (CEST)
сада сам пронашао... мислио сам на шаблоне-клице ево на прример Раваница--Goldfinger 14:42, 3 август 2005 (CEST)

sa radnim iskustvom od 14 godina u fabrici lekova galenika, livnici magmasil i trenutno u pošti, želeo bi sa svojom devojkom da se iseli i živi u norveškoj. ima li pomoći za nas.


Ово је енциклпедија а не имиграционо одељење. Ако хоћеш да се селиш тражи визу од државе у коју хоћеш да идеш, а ако ти не дају шта да ти радим пробај илегално :D --Јованвб 11:49, 10 август 2005 (CEST)

како да додајем слике? тј. да на једном чланку имам више слика, али не одмах видљивих, већ ако је могуће неким кликом да се појаве и др. слике

Ако мислимо на исто, само треба да урадиш ово: [[:Слика:Naziv slike.jpg]] Тиме ће се направити линк ка слици, а она неће бити видљива. Ово није баш много препоручљиво, али није ни лоше. Иначе, можеш да се потписујеш са --~~~~. --Дунго (р) 17:40, 11 август 2005 (CEST)
Или, још боље би било да урадиш ово: [[:Слика:Naziv slike.jpg|Кратак опис где линк води]] --Дунго (р) 17:40, 11 август 2005 (CEST)

Како да убацим слике са свог компјутера?

Па прати линк пошаљи фајл, који се налази на левој страни под алати, и онда следи једноставна упутства. -- Обрадовић Горан (разговор) 12:51, 16 септембар 2005 (CEST)

Како да додам/уклоним садржај? --Милутин 23:25, 11 август 2005 (CEST)

Садржај се аутоматски додаје уколико постоји 3 или више наслова у чланку. Уколико желиш да га форсираш можеш само додаш __САДРЖАЈ__ а уколико желиш да га склониш са чланка куцаш __БЕЗСАДРЖАЈА__. --Саша Стефановић ® ¿ 00:07, 12 август 2005 (CEST)

хвала. :D --Милутин 01:33, 13 август 2005 (CEST)

Макро за пиво[уреди | уреди извор]

Направио сам неколико прилога о пиву, али сам материјал покупио са рекламног картона, (који не подлеже ауторском праву), а исти је писан латиницом. Глупо ми је да све то прекуцавам, а немам програм за трансфер ћирилица - латиница. Молим неког са програмом макро или сл. да среди пиво. Унапред хвала. Наравно, да ће захвалност бити изражена и помоћу овог течног напитка. Стојан194.106.167.14 13:47, 18 август 2005 (CEST)


Ћирилизовао сам чланак о пиву. Сада можеш даље да га сређујеш, али те молим да се не потписујеш у чланак, јер се из историје чланка види ко је највише допринео. Поздрав --Милан Јелисавчић 14:06, 18 август 2005 (CEST)


Хвала Милане,за макроизацију и ћирилизацију.Имаш пиво од мене. Мало сам језички средио цео материјал и сада личи на нешто иако може и боље. Видим да је цео прилог ишао као анониман иако сам се пријавио. Нешто се десило и Википедија ме више на пепознаје. Пријавио сам се поново.


Слика молекула ДНК[уреди | уреди извор]

Потребна слика молекула ДНК . Ако неко има добру слику нека је постави уз рубрику молекуларна биологија - ДНК -шема Унапред хвалаСтојан 17:17, 26. август 2005. (CEST)[одговори]

једноставно посети енглески чланак о ДНК па ћеш наћи оно што ти треба. --Дунго (р) 19:29, 26. август 2005. (CEST)[одговори]

Prvi spomeni imena srpskog jezika[уреди | уреди извор]

Pozdrav; nisam vidio kada je prvi puta (datum, bar približni) zabilježen pojam srpski jezik. Naravno, može (i realno) je da se radi o redakciji staroslavenskoga, kao i da je u nekoj drugoj formi "srpskoslavenski" itd. Kada bi to bilo ? Mir Harven 12:41, 7. септембар 2005. (CEST)[одговори]

Знам сигурно да је Свети Сава језик називао српским (занимљиво, идентично данашњем облику -- српски) у Карејском типику. За претходно стварно не знам. А ако се прича прошири и на византијске писце, ту се знатно проширује временски опсег. --Милош Ранчић (разговор) 18:50, 8. септембар 2005. (CEST)[одговори]
OK, Sava je dovoljan s Karejskim tipikom. Thnx. Mir Harven 19:18, 8. септембар 2005. (CEST)[одговори]
I, da-ovo nema veze s pitanjem, svejedno. Vidio sam da na mreži ima besplatni srpski pravopis (ćirilica) za skidanje (pdf, 10 Mb). To je onaj sh/hs dvaju Matica, pa je malo zastario, ne ako je tko zainteresiran, možete ga postaviti (i korigiranog, bez hrvatskih dijelova) na sr wiki. Moguće da znate za to, ali, od viška ne boli glava: pravopis je na http://rapidshare.de/files/3905603/Pravopis.pdf.html ,a gramatika na http://rapidshare.de/files/4036696/Gramatika.rar.html . Tek toliko. Mir Harven 19:24, 8. септембар 2005. (CEST)[одговори]
Е, хвала. То ће нам требати. Хммм... Мислим да би чак ваљало овде увести (на српској Википедији) да се може писати по ма ком правопису од 1960 (мислим на сх и на три правописа српског из деведесетих). --Милош Ранчић (разговор) 20:03, 8. септембар 2005. (CEST)[одговори]
Mislim da, budući da je ovaj (novosadski) "for free", možete urediti da razlike budu u skladu sa suvremenim standardom (mislim Pižurica i sl., Simić itd.). Onda bi imali kompletan pravopis koji možete staviti, npr., kao wikisource. Gramatiku nisam gledao, no, valjda je i ona dobra za priručne stvari. Realno-ne ide se u nijanse kao na univerzitetskom studiju. Mir Harven 21:35, 8. септембар 2005. (CEST)[одговори]

Imam pitanje vezano za trazhenje chlanaka. Napisala sam chlanak o DNK-a koji bih zhelela da proshirim. Ali svaki put kada ukucam DNK ili Dezoksiribonukleinska kiselina u polje za traganje vrati mi se kao da chlanak ne postoji, i onda moram da idem u svoj juzer i odande u svoje prilogei tek tako dodjem do chlanka. Kako to da ne mogu da nadjem chlanak samim kucanjem naslova? Hvala unapred na pomoci!

130.111.248.43 19:03, 14 септембар 2005 (CEST)

Чланак има ћирилични наслов, дакле ДНК тако да претрага латиницом сигурно не даје жељене резултате. Друга ствар је да претраживач понекад заштопа и опет не даје жељене резултате. Други случај није чест у задње време тако да претпостављам да је грешка у писму. Поздрав Вандал Б 08:32, 15 септембар 2005 (CEST)

Вандал Б mi je skrenuo pazhnju na ovo, pa poshto ne znam kako se radi.. dakle. Napisala sam chlanak, ustvari josh uvek nije zavrshen, tek treba da ga zavrshim o PCR tehnici, i namera mi je da napishem josh dva chlanka AFLP, i RFLP, i sva tri chlanka bi trebala da spadaju u sledece kategorije: Biologija -> Molekularna Biologija -> Metodi u Molekularnoj biologiji -> 1. AFLP

            2. RFLP
            3. PCR 


Ali ne znam kako se kategorishu chlanci, pa bih bila zahvalna ako bi mi neko pomogao pri tome.

E da, pogledala sam u literaturi i na srpskom jeziku su sva tri petoda zadrzhala latinichne nazive, pa recimo u knjigama pishe PCR i onda objashnjenej cirilicom. Jel' mogu da to uradim i ovde, umesot da PCR pishem kao ПЦР??

Drugo pitanje je, kako se stavlja sadrzhaj u chlanak? Ima puno chlanaka ovde koji imaju sadrzhaj, i onda odem na "Uredi" da vidim kako su oni stavili to, ali i dalje ne mogu provalim, kako se stavlja.

Svetlana Miljkovic 21:02, 25 септембар 2005 (CEST)


Садржај се аутоматски прави уколико постоји више наслова а пошто их ти немаш онда нема шта да прикаже, друго уколико мислиш да треба да се преслови чланак у латиницу могу да га пребацим са ПЦР на PCR и треће категорију правиш када напишеш [[Категорија:име категорије које желиш]] а ако је категорија коју направиш црвена (тј. не постоји) кликнеш на њу па у њој ставиш категорију у коју треба да спада --Јованвб


Јован је био мало концизан... значи категорија која раније није постојала ће бити црвена кад у њу ставиш неки фајл... категорију креираш тако што напишеш било шта у њу (најбоље је да то буде категорисање саме категорије, јер би требало да свака категорија буде подкатегорија (подскуп) неке општије категорије)..

Што се тиче садржаја.. тачно је да се садржај аутоматски прави када чланак има одређени број (мислим пет) наслова. Међутим, постоји могућност да исфорсираш појављивање садржаја и у чланцима са мање наслова, тако што у чланак убациш таг __САДРЖАЈ__ (Table of content).. овим тагом такође одређујеш позицију садржаја, па можеш да га премсетиш ако ти се не свиђа где је постављен. На сличан начин можеш да уклониш садржај тагом __БЕЗСАДРЖАЈА__. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:40, 26 септембар 2005 (CEST)

Застава БиХ[уреди | уреди извор]

Људи, има ли нека мања застава Босне и Херцеговине од Слика:Bosnia flag large.pgn?--Ђорђе Д. Божовић 21:30, 5 октобар 2005 (CEST)

Хвала, не треба више.--Ђорђе Д. Божовић 22:02, 5 октобар 2005 (CEST)

Горан ми је рекао да негде на Википедији постоји састављено писмо које се упућује власницима ауторских права и у којем се они моле да свој материјал ставе на располагање Википедији. Већ сам нашао неколико адреса на које би упутио ово писмо, само још да га пронађем. Да ли неко може да ме упути где се оно налази? --Краљевић Марко 20:50, 8 октобар 2005 (CEST)

Википедија:Писмо вебмастерима --Саша Стефановић ® # 21:01, 8 октобар 2005 (CEST)

odustajem - dakle definitivno ne mogu da skontam kako se chlanci kategorishu!! Da li sve chlanke koje sam napisala trebaju da se kategorishu ili ne? Neki chlanci vode direktno iz drugih... mozhe li neko dam i objasni sa prostim rechima kako se to radi ili ako neko mozhe da kategorishe chlanak koji treba da se kategorishe, i ako treba pomoc oko koje katergorije koji chlanak pripada, rekla bih.

Hvala!

Svetlana Miljkovic 20:05, 9 октобар 2005 (CEST)

Генерално би било добро да сви чланци имају категорије, иако то у стварности није увек случај. Ако је теби напорно или компликовано да категоризујеш чланке, можеш то да оставиш неком другом - мада, категоризација је релативно једноставна, па ћу покушати да ти објасним о чему се ради.
Идеја категорисања је да се сви чланци налазе у скупини са сродним чланцима, а да се та категорија налази у некој општијој категорији... Значи рецимо кренемо од категорије свет, а у њу ставимо категорију Европа, а у њу ставимо категорију Србија и Црна Гора, па онда рецимо у ту категорију ставимо чланак Београд. Толико о концепту.
Када ти напишеш чланак - рецимо Београд, стављаш га у категорију Србија и Црна Гора тако што на дну чланка упишеш [[Категорија:Србија и Црна Гора]]. Ако линк ка тој категорији буде црвен, што значи да категорија још не постоји, можеш слободно да оставиш прављење категорије неком другом (то се иначе ради тако што у страницу о категорији упишеш нешта - рецимо ставиш категорију те категорије). Ух, опет сам, га закомпликовао више него што сам хтео, ал ваљда ће бити разумљиво. -- Обрадовић Горан (разговор) 20:26, 9 октобар 2005 (CEST)

Да ли може неко да погледа чланак Данска и да покуша да среди други део текста (Историја) јер мени стваро уопште не иде :(. --Милутин 22:02, 9 октобар 2005 (CEST)

opet ja o kategorisanju..

recimo, ima chlanak Biologija, u kojem ima link za Citologiju, u kojem ima link za Ribozome.. Kad hocu da kategorichem, jer napishem samo Kategorija stranice:Citologija ili je moguce da bude kategorija stranice → biologija → citologija → ribozomi ?? i ako jeste kako se to pishe sa svim zagradama [[ ]]? Drugo, ja sam stavila na chlanak sa Ribozome Kategorija stranice: Citologija, ali kad se klikne na citologiju pishe da ne postoji chlanak sa tim imenom, a on ustvari postoji!

hvala

Ceca


Ћао, Цецо! Смисао категорија је да дају преглед чланака из одређене категорије на једном мјесту без мануелног ажурирања тематских листи. Значи:
Чланак Рибозоми садржаће у себи [[Категорија:Цитологија]], шта ће га уврстити у ту категорију
Ако та категорија још не постоји, појавиће се као црвени линк -> није неопходно (мада је добро) да је средиш и ставиш неки опис или сл. (да се не појављује више као црвени линк)
Категорија Цитологија садржаће у себи [[Категорија:Биологија]], шта ће је уврстити у ту категорију
У листи подкатегорија унутар категорије Биологија ће се појавити и Цитологија
И уопштено; један чланак може бити у више категорија истовремено (рецимо и у Цитологија и у Биологија) - али само ако има смисла.
Види и припремљену помоћ о категоризацији.
Поздрав ... Kaster 09:55, 10 октобар 2005 (CEST)

Молим вас да ми неко помогне око слања слика, јер мени стварно ништа није јасно. За поцетак не разумем где треба-на коју адресу треба да шаљем слику.

На левој страни имаш линк "пошаљи фајл". Притисни га слободно. Када се отвори страница изабери дугме Choose. У дијалогу изабери фајл (слику) коју желиш да пошаљеш, притисни дугме ОК. Ако желиш додај опис слике и на крају притиском да дугме Пошаљи фајл слика оде негде. Где тачно не знам, претпостављам далеко на запад, али у сваком случају слику можеш користити у Википедији. Вандал Б 14:43, 12 октобар 2005 (CEST)

NASTANAK IMENA SATURNA PO RIMSKOJ MITOLOGIJI. KAD CU DOBITI ODGOVOR?????

Pozdrav....

Evo pokusavam neko vreme da pronadjem jedan podatak,ali mi nesto ne uspeva..Interesuje me "Kada i gde je napravljena prva lopta na svetu?" Unapred sam vam zahvalan na odgovoru........

Енглеска Википедија каже: Balls were used in ancient times by the early Egyptians, the ancient Greeks and Romans, and the Aztecs and earlier Mesoamerican peoples - Значи, рани Египћани, стари Грци и Римљани, и Астеци (не верујем да ћеш пронаћи тачан датум ;) . -- Обрадовић Горан (разговор) 00:03, 17 октобар 2005 (CEST)

Озбиљна грешка[уреди | уреди извор]

Немам превише искуства као администратор па не бих да забрљам нешто. Зато у старту водим рачуна о ширењу теме и о подкатегоријама. Међутим, нечија измена проузроковала је приличну збрку у категорији тенкови. Наиме, у области која обрађује наоружање зараћених страна у Другом светском рату, под Немачка - оклопна возила - тенкови, неко је подвео све чланке о тенковима које сам до сада написао. Значи, ту стоје линкови Немачка, Италија, Француска, Совјетски савез, што је тотално погрешно. Требала би да постоји посебна категорија Тенкови у којој би овакви чланци били линковани. У немачком наоружању у Другом светском рату требало би да стоје само немачки тенкови и јуришни топови.

Знам да бих могао само да вратим ранију верзију али се бојим да бих тако пореметио неке од нових линкова. Зато молим неког од искуснијих администратора да реши овај проблем. --Краљевић Марко 23:26, 17 октобар 2005 (CEST)