Википедија:Уживо/недеља, 22. фебруар 2009.

Филип, Ђорђе, Стојан

Данашњи састанак је, зачуђујуће, почео на време. Када кажем "на време", мислим на чињеницу да су у 3 сата [1] у трибинској сали Дома омладине била већ четири инсана. Најпре смо се Ана и ја нашли близу ДОБ-а, а онда и отишли до просторија, где се после само пар минута појавила Марија, а убрзо је дошао и Бранко. Марија је студенткиња Економског факултета у Београду и дошла је на састанак да би видела о чему се ради, о чему разговарамо и да од нас лично чује неке информације о Википедији, с обзиром да пише чланак о њој за факултетске новине. Кроз неколико минута дошли су и Ђорђе и Стојан, а нешто касније појављивали су се, редом, Никола, Иван, па онда Драган.

У смеру казаљке на сату: Филип, Ана, Стојан, Голдфингер, Драган, Бранко, Никола, Марија[2]

На почетку смо објашњавали Марији ко смо, шта смо, чиме се бавимо, каква је разлика између Википедије и Викимедије, који су циљеви једног и другог и тако редом. Споменули смо и семинарске радове, а Бане је везано за то дао једну идеју коју ћемо можда почети да примењујемо. Причали смо о расправама на Википедији и, уопште, актуелностима. Данас смо мало више обратили пажњу на Викимедију: с обзиром да задужбина ове године има издвојен буџет за локалне огранке, размишљали смо о пројектима које можемо да пријавимо. Као и обично, идеје су се кретале у правцу штампања промо материјала и разних дигитализација, а споменули смо и пар занимљивих, а можда и ирационалних идеја: викиавион[3] (беспилотни авион за фотографисање разних локалитета) и викисателит[4]. У вези са том причом смо и дискутовали о томе у шта тачно Викимедија задужбина улаже.

Спомињали смо наредну регионалну конференцију и известио сам остале да се планира организација за мај[5]. Надаље смо причали о дијаспори и "несрпским корисницима"[6], затим је Никола имао предлоге у вези са новодобијеним доменом wikipedia.rs; Извршни одбор Викимедије Србије[7] се углавном сложио да на тој адреси треба да постоји портал[8]. Такође смо причали о сада већ извесном "Пи дану"[9], који ће вероватно да се одржи ове године, по први пут у Србији. Причали смо о томе како замишљамо ту прославу и шта све што почиње са "пи" треба да се нађе на њој :)

Поведени темом о пројектима за добијање средстава код задужбине, почели смо да разговарамо о картографији, сликама села, организовању конкурса и такмичења на Википедији, фонтовима и сл. На крају смо покушали да разграничимо елипсу од овала[10]. Негде близу пола 7, почели смо полако да се спремамо и приводимо састанак крају, али смо ипак стигли да се заједно фотографишемо. Захваљујем се Ђорђу на фотографисању и очекујем неке слике ускоро :) --ФилиП ^_^ 00:18, 23. фебруар 2009. (CET)Одговори[одговори]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ што је и било заказано време
  2. ^ једино фали Ђорђе - фотограф
  3. ^ добро, ово не би требало да буде превише скупо, али је тренутно питање изводљивости оваквог нечег
  4. ^ више предлог у шали, али не би ме чудило када би ово заиста постојало за пар (десетина) година
  5. ^ ако нешто не искрсне у међувремену
  6. ^ тј. корисницима који уређују Википедију на српском, али им српски језик није матерњи
  7. ^ или бар чланови истог који су били присутни; укупно 4 од 6
  8. ^ слично као што су то урадили Французи и Немци
  9. ^ који би се одржао 14. марта, очигледно
  10. ^ постоји разлика