Википедија:Уживо/недеља, 22. фебруар 2009.

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Филип, Ђорђе, Стојан

Данашњи састанак је, зачуђујуће, почео на време. Када кажем "на време", мислим на чињеницу да су у 3 сата [1] у трибинској сали Дома омладине била већ четири инсана. Најпре смо се Ана и ја нашли близу ДОБ-а, а онда и отишли до просторија, где се после само пар минута појавила Марија, а убрзо је дошао и Бранко. Марија је студенткиња Економског факултета у Београду и дошла је на састанак да би видела о чему се ради, о чему разговарамо и да од нас лично чује неке информације о Википедији, с обзиром да пише чланак о њој за факултетске новине. Кроз неколико минута дошли су и Ђорђе и Стојан, а нешто касније појављивали су се, редом, Никола, Иван, па онда Драган.

У смеру казаљке на сату: Филип, Ана, Стојан, Голдфингер, Драган, Бранко, Никола, Марија[2]

На почетку смо објашњавали Марији ко смо, шта смо, чиме се бавимо, каква је разлика између Википедије и Викимедије, који су циљеви једног и другог и тако редом. Споменули смо и семинарске радове, а Бане је везано за то дао једну идеју коју ћемо можда почети да примењујемо. Причали смо о расправама на Википедији и, уопште, актуелностима. Данас смо мало више обратили пажњу на Викимедију: с обзиром да задужбина ове године има издвојен буџет за локалне огранке, размишљали смо о пројектима које можемо да пријавимо. Као и обично, идеје су се кретале у правцу штампања промо материјала и разних дигитализација, а споменули смо и пар занимљивих, а можда и ирационалних идеја: викиавион[3] (беспилотни авион за фотографисање разних локалитета) и викисателит[4]. У вези са том причом смо и дискутовали о томе у шта тачно Викимедија задужбина улаже.

Спомињали смо наредну регионалну конференцију и известио сам остале да се планира организација за мај[5]. Надаље смо причали о дијаспори и "несрпским корисницима"[6], затим је Никола имао предлоге у вези са новодобијеним доменом wikipedia.rs; Извршни одбор Викимедије Србије[7] се углавном сложио да на тој адреси треба да постоји портал[8]. Такође смо причали о сада већ извесном "Пи дану"[9], који ће вероватно да се одржи ове године, по први пут у Србији. Причали смо о томе како замишљамо ту прославу и шта све што почиње са "пи" треба да се нађе на њој :)

Поведени темом о пројектима за добијање средстава код задужбине, почели смо да разговарамо о картографији, сликама села, организовању конкурса и такмичења на Википедији, фонтовима и сл. На крају смо покушали да разграничимо елипсу од овала[10]. Негде близу пола 7, почели смо полако да се спремамо и приводимо састанак крају, али смо ипак стигли да се заједно фотографишемо. Захваљујем се Ђорђу на фотографисању и очекујем неке слике ускоро :) --ФилиП ^_^ 00:18, 23. фебруар 2009. (CET)

Напомене[уреди]

  1. ^ што је и било заказано време
  2. ^ једино фали Ђорђе - фотограф
  3. ^ добро, ово не би требало да буде превише скупо, али је тренутно питање изводљивости оваквог нечег
  4. ^ више предлог у шали, али не би ме чудило када би ово заиста постојало за пар (десетина) година
  5. ^ ако нешто не искрсне у међувремену
  6. ^ тј. корисницима који уређују Википедију на српском, али им српски језик није матерњи
  7. ^ или бар чланови истог који су били присутни; укупно 4 од 6
  8. ^ слично као што су то урадили Французи и Немци
  9. ^ који би се одржао 14. марта, очигледно
  10. ^ постоји разлика