Вилијам Џозеф Донован

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Вилијам Џозеф Донован
William Donovan.jpg
Вилијам Џозеф Донован
Датум рођења (1883-01-01)1. јануар 1883.
Место рођења Буфало
САД
Датум смрти 8. фебруар 1959.(1959-02-08) (76 год.)
Место смрти Вашингтон
САД
Школа Columbia Law School
Војска Армија САД

Вилијам Џозеф Донован (енгл. William Joseph Donovan; Буфало, 1. јануар 1883Вашингтон, 8. фебруар 1959) је био генерал-мајор војске Сједињених Држава. Био је амерички војник, адвокат и обавештајни официр, а данас је највише остао упамћен као ратни лидер Уреда за стратешке услуге (OSS). Исто тако је остао упамћен као отац Централне обавештајне агенције. Одликован је највишим британским војним орденом.

Детињство и младост[уреди]

Донован је рођен у Буфалу, Њујорк. Похађао је католичке универзитете Св. Јован и Нијагара, пре тога је почео да игра амерички фудбал на терену Универзитета Колумбија. На терену, добио је надимак који је носио до краја живота Дивљи Бил. Донован је био члан студентског братства Фи капа пси. Дипломирао је 1905. године.

Донован је био члан њујоршког друштва, познати адвокат на Вол стриту и школски друг на Правном фалултету Универзитета Колумбија са Френклином Делано Рузвелтом, премда нису били блиски у то време.

Године 1912. Донован је основао и предводио коњичке трупе њујоршке државне милиције, коју је 1916. служио на америчко-мексичкој граници током похода Панча Виље.

Први светски рат[уреди]

Током Првог светског рата, Донован је организовао батаљон војске Сједињених Држава, који се налазио у саставу 165. регименте у 42. дивизији, који је предат из Националне гарде под команду регуларне војске из 69. коју су чинили добровољци из Њујорка. У Француској један од његових јуришника био је писац Џојс Килмер. Током војне службе у Француској 14. и 15. октобра 1918, добио је награду Медаљу части. На крају рата је примио унапређење у чин пуковника, Ордена заслужног крста, друго високо војно одликовање, и трећу Пурпурно срце.

Између два рата[уреди]

После рата, био је јавни тужилац у Западном Дистрикту Њујорка, највећи део своје енергије применио је у Прохибицији. Био је неуспешан као Републиканац у трци за Гувернера Њујорка 1932. године када га је поразио Демократа Херберт Х. Лехман. Председник Калвин Кулиџ га је именовао у Министарство правде.

Други светски рат[уреди]

Донован је током многих путовања Европом у међуратном периоду стекао убеђење да је нови велики рат неизбежан. Својим иностраним искуством и реализмом је привукао пажњу и пријатељство председника Рузвелта. Током 1940-41. је путовао као неформални председников емисар у Велику Британију где је требало проценити тамошњу издржљивост према немачкој агресији. У истом периоду, јануара 1941, посетио је и Београд[1].

Референце[уреди]

  1. ^ Политика од 24.1.1941 pp. 4, „Пуковник г. Доновен у Београду“ (Дигитална НБС)

Спољашње везе[уреди]