Винка алкалоид

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Хемијска структура винка алкалоида винкристина

Винка алкалоиди су група антимитотичких и антимикротубуларних алкалоидних агенаса, који су оригинално изведени из зимзелене биљке catharanthus roseus.

Винка алкалоиди се користе у хемотерапији канцера. Они су класа цитотоксичних лекова специфичних за ћелијски циклус који делују путем инхибирања деобене способности ћелија рака. Они делују на тубулин, и спречавају га да формира микротубуле, компоненте које су неопходне за ћелијску деобу[1].

Винка алкалоиди се у данашње време синтетички производе и користе као лекови у терапији канцера и као имуносупресивних лекови. Ова једињења обухватају винбластин, винкристин, виндесине, и Винорелбин. Следећи винка алкалоиди су такође изучавани: дезоксивинкаминол, винкаминол, винбурнин, винкамајин, винеридин, и винбурнин.

Винпоцетин је семисинтетички дериват винка алкалоида винкамина (понекад се описује као " синтетички етил естар аповинкамина")[2].

Референце[уреди]

  1. ^ Takimoto, C. H.; Calvo, E. (2008). „Chapter 3: Principles of Oncologic Pharmacotherapy”. Ур.: Pazdur, R.; Wagman, L. D.; Camphausen, K. A.; Hoskins, W. J. Cancer Management: A Multidisciplinary Approach (11th изд.). ISBN 978-1-891483-62-2. 
  2. ^ Lörincz C, Szász K, Kisfaludy L (1976). „The synthesis of ethyl apovincaminate”. Arzneimittel-Forschung. 26 (10a): 1907. PMID 1037211. 

Литература[уреди]