Зимзелен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Vinca minor
Vinca minor 2016 G1.jpg
Биљка Vinca minor
Научна класификација
Царство: Plantae
(нерангирано): Angiosperms
(нерангирано): Eudicots
(нерангирано): Asterids
Ред: Gentianales
Породица: Apocynaceae
Род: Vinca
Врста: V. minor
Биномна номенклатура
Vinca minor
L.

Зимзелен (латински: Vinca minor) је зељаста трајница (перена) љубичастих цветова и стално зелених листова. Ова биљка је због својих листова постала симбол бесмртности. Раније је сматрана симболом невиности и чедности. Поред свега тога означава вечно пријатељство. У ранијим периодима (Средњи век и касније) током јавних погубљења, блиска родбина или пријатељи осуђеног носили су цветове зимзелена са значењем да ће се душа погубљеног, без обзира на почињено дело, ипак преселити у рај, да осуђени није крив и да је невин погубљен. У хришћанској религији и иконографији зимзелен представља невино страдање Исуса Христа.

Oпис биљке[уреди]

Зимзелен је трајница која може нарасти и до 20-25 центиметара. Најбоље успева на влажном тлу, али може се наћи и на мало сушнијем земљишту. Спада у ниво ниског растиња. Може се наћи у шумама и на ливадама, обично уз жбунове и дрвеће. Користи се у народној медицини.

Лист[уреди]

Листови су зелени током целе године. Широки су 2,5-3 и дуги 4 центиметара. Они су тамнозелене боје и имају правилан облик. Глатких су рубова. Они имају најјаче лековито својство и од њих се прави сируп. Такође, осушени и самлевени се користе као зачин.

Цвет[уреди]

Цветови зимзелена су љубичасте или модро-плаве боје. Цветају крајем лета и дуги су око један центиметар. Састављени су од 5 латица. У ретким случајевима може бити и беле боје. Има пријатан мирис. И цвет, као и други делови биљке, има лековита својства, па самим тим има и примену у медицини.

Стабло и корен[уреди]

Стабло је коленичасто, дуго између 10 и 20 центиметара. Малог је обима и лако је савитљиво, као и код других зељастих биљака. Мало је светлије боје него листови. Корен је нешто мањи, најчешће дуг око 7 центиметара. Сличан је као и код других зељастих биљака.

Плод[уреди]

Плодови су мали и нелако опажљиви. Дуги су 2-2,5 центиметара и имају велико семе.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]