Пређи на садржај

Виридијана

С Википедије, слободне енциклопедије
Виридијана
Главна глумица филма Виридијана
Изворни насловViridiana
Жанркомедија, драма
ТворацЛуис Буњуел
РежијаЛуис Буњуел
СценариоГуставо Алатристе
Главне улогеСилвија Пинал

Франсиско Рабал Фернандо Реј

Маргарита Лозано
Година1961.
Трајање90 минута
ЗемљаШпанија, Мексико
Језикшпански
IMDb веза

Виридијана (шп. Viridiana) је филм у режији шпанског редитеља Луиса Буњуела из 1961. године.[1] Сам филм се делимично заснива на роману из 1985. године под називом Алма, Бенита Переза Галдоса.[2] Сматра се за једно од најконтроверзнијих Буњуелових филмских остварења, будући да врло оштро критикује Римокатоличку цркву. Неко време је био забрањен у Шпанији.[3] Исте године када је филм изашао добио је Златну палму на Канском филмском фестивалу.[4]

Пре него што се одлучи да положи заклетву и постане часна сестра, Виридијани је наређено да посети свог јединог рођака, течу који ју је финансијски потпомагао током школовања. Поменути рођак јесте дон Хаиме, повучен старији човек који поседује имање, а помоћ у раду му пружа служавка Рамона.

Током последње ноћи на имању свог тече, дон Хаиме открива да је његова жена, њена ујна умрла на брачном кревету током прве брачне ноћи, а уз то такође говори да га Виридијана изузетно подсећа на своју жену. Он потом захтева од Виридијане да обуче теткину венчаницу и вео који је чувао од саме брачне ноћи. Након што јој стави опијум у кафу, односи је у кревет и на ивици је силовања своје рођаке, али на крају га самоконтрола одврати од тога.

Наредног јутра дон Хаиме јој говори да се више не може вратити у самостан будући да више није девица. Без обзира на њено негодовање и одбијање да то прихвати као чињеницу, Виридијана пакује своје ствари и одлази. Док чека на станици превоз, полиција наилази и враћа је натраг на течино имање. Затичу дона Хаимеа обешеног са последњим писмом у којем је одређено да све своје драгоцености оставља Виридијани и непризнатом сину по имену Хорхе.

Потпуно сигурна да више не може живети као часна сестра, Виридијана одлучује да посвети свој живот и помаже онима којима је то потребно тако што обезбеђује онима који немају где да живе кров над главом. Хорхе, заједно са својом девојком Лусијом пристиже и одлучује да среди запуштено имање и даје назнаке да жели тајну везу с Рамоном. Лусија потом одлази због зависти према Виридијани и издвојености од урбаног света.

Једне ноћи, док су Хорхе и Виридијана послом у граду са служавком Рамоном, просјаци обијају њихову кућу након чега услеђују вулгарне сцене и моралне декаденције, прилично честе у Буњуеловим филмовима.[5] Након што се Хорхе, Виридијана и Рамона врате кући, већина просјака побегне, али два мушкарца из групе заробе Хорхеа и Виридијану, где долази и до физичког повређивања Виридијане. На крају и сама полиција долази, коју је Рамона позвала.

Филм се завршава прилично буњуелски, вулгарним сценама и ласцивним мотивима.[6]

Име лика у филму Име глумца на српском Име глумца на шпанском
Виридијана Силвија Пинал Silvia Pinal
Хорхе Франсиско Рабал Francisco Rabal
дон Хаиме Фернандо Реј Fernando Rey
Рамона Маргарита Лозано Margarita Lozano
Лусија Викторија Зини Victoria Zinny
Рита Тересита Рабал Teresita Rabal
Рамон Алфонсо Кордон Alfonso Cordón
дон Амалио Хосе Калво José Calvo
Ел Кохо Хосе Мануел Мартин José Manuel Martín
Мануел ел Пока Луис Ередија Luis Heredia
дон Зекијел Хоакин Роа Joaquín Roa
Енедина Лола Гаос Lola Gaos
Хосе ел Лепросо Хуан Гарсија Тијендра Juan García Tiendra
Рефугио Милагрос Томас Milagros Tomás
Пако Хоакин Мајол Joaquin Mayol
Ла Хардинера Палмира Гера Palmira Guerra
Ла Ерона Алисија Хорхе Барига Alicia Jorge Barriga
Ел Пелон Сергио Мендисабал Sergio Mendizábal

Награде и номинације

[уреди | уреди извор]

„Виридијана” је освојила две награде и једну номинацију.[1]

Лого филма „Виридијана”

Номинација

[уреди | уреди извор]
  • Номинација за најбољи филм у оквиру награде за најбољих десет филмова.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Buñuel, Luis (1962-03-19), Viridiana, Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Unión Industrial Cinematográfica (UNINCI), Producciones Gustavo Alatriste, Films 59, Приступљено 2024-03-14 
  2. ^ „CVC. Luis Bunuel. Su obra y su tiempo.”. cvc.cervantes.es. Приступљено 2024-03-14. 
  3. ^ „Viridiana | Surrealist, Spanish, Comedy | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-14. 
  4. ^ „Criterion Viridiana”. 
  5. ^ „Belle de jour | Surrealist, French Drama, Buñuel | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-21. 
  6. ^ Karetnikova, Inga (1990-08-29). How Scripts are Made (на језику: енглески). SIU Press. ISBN 978-0-8093-1380-8. 

Додатна литература

[уреди | уреди извор]
  • Martin-Márquez, Susan (2011). „Coloniality and the Trappings of Modernity in "Viridiana" and "The Hand in the Trap"”. Cinema Journal. 51 (1): 96—114. JSTOR 41342284. doi:10.1353/cj.2011.0067. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]