Виридијана

С Википедије, слободне енциклопедије
Виридијана
Главна глумица филма Виридијана
Изворни насловViridiana
Жанркомедија, драма
ТворацЛуис Буњуел
РежијаЛуис Буњуел
СценариоГуставо Алатристе
Главне улогеСилвија Пинал

Франсиско Рабал Фернандо Реј

Маргарита Лозано
Година1961.
Трајање90 минута
ЗемљаШпанија Мексико
Језикшпански
IMDb веза

Виридијана (шп. Viridiana) је филм у режији шпанског редитеља Луиса Буњуела из 1961. године.[1] Сам филм се делимично заснива на роману из 1985. године под називом Алма, Бенита Переза Галдоса.[2] Сматра се за једно од најконтроверзнијих Буњуелових филмских остварења, будући да врло оштро критикује Римокатоличку цркву. Неко време је био забрањен у Шпанији.[3] Исте године када је филм изашао добио је Златну палму на Канском филмском фестивалу.[4]

Радња[уреди | уреди извор]

Пре него што се одлучи да положи захтев и постане часна сестра, Виридијани је наређено да посети свог јединог рођака, течу који ју је финансијски потпомагао током школовања. Поменути рођак јесте дон Хаиме, повучен старији човек који поседује имање, а помоћ у раду му пружа служавка Рамона.

Током последње ноћи на имању свог тече, дон Хаиме открива да је његова жена, њена ујна умрла на брачном кревету током прве брачне ноћи, а уз то такође говори да га Виридијана изузетно подсећа на своју жену. Он потом захтева од Виридијане да обуче теткину венчаницу и вео који је чувао од саме брачне ноћи. Након што јој стави опијум у кафу, односи је у кревет и на ивици је силовања своје рођаке, али на крају га самоконтрола одврати од тога.

Наредног јутра дон Хаиме јој говори да се више не може вратити у самостан будући да више није девица. Без обзира на њено негодовање и одбијање да то прихвати као чињеницу, Виридијана пакује своје ствари и одлази. Док чека на станици превоз, полиција наилази и враћа је натраг на течино имање. Затичу дона Хаимеа обешеног са последњим писмом у којем је одређено да све своје драгоцености оставља Виридијани и непризнатом сину по имену Хорхе.

Потпуно сигурна да више не може живети као часна сестра, Виридијана одлучује да посвети свој живот и помаже онима којима је то потребно тако што обезбеђује онима који немају где да живе кров над главом. Хорхе, заједно са својом девојком Лусијом пристиже и одлучује да среди запуштено имање и даје назнаке да жели тајну везу с Рамоном. Лусија потом одлази због зависти према Виридијани и издвојености од урбаног света.

Једне ноћи, док су Хорхе и Виридијана послом у граду са служавком Рамоном, просјаци обијају њихову кућу након чега услеђују вулгарне сцене и моралне декаденције, прилично честе у Буњуеловим филмовима.[5] Након што се Хорхе, Виридијана и Рамона врате кући, већина просјака побегне, али два мушкарца из групе заробе Хорхеа и Виридијану, где долази и до физичког повређивања Виридијане. На крају и сама полиција долази, коју је Рамона позвала.

Филм се завршава прилично буњуелски, вулгарним сценама и ласцивним мотивима.[6]

Улоге[уреди | уреди извор]

Име лика у филму Име глумца
Виридијана Силвија Пинал
Хорхе Франсиско Рабал
дон Хаиме Фернандо Реј
Рамона Маргарита Лозано
Лусија Викторија Зини
Рита Тересита Рабал
Рамон Алфонсо Кордон
дон Амалио Хосе Калво
Ел Кохо Хосе Мануел Мартин
Мануел ел Пока Луис Ередија
дон Зекијел Хоакин Роа
Енедина Лола Гаос
Хосе ел Лепросо Хуан Гарсија Тијендра
Рефугио Милагрос Томас
Пако Хоакин Мајол
Ла Хардинера Палмира Гера
Ла Ерона Алисија Хорхе Барига
Ел Пелон Сергио Мендисабал

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

„Виридијана” је освојила две награде и једну номинацију.[1]

Лого филма „Виридијана”

Награде[уреди | уреди извор]

  • Златна палма, 1961. године.
  • Награда Grand Prix, 1962. године

Номинација[уреди | уреди извор]

  • Номинација за најбољи филм у оквиру награде за најбољих десет филмова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Buñuel, Luis (1962-03-19), Viridiana, Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Unión Industrial Cinematográfica (UNINCI), Producciones Gustavo Alatriste, Films 59, Приступљено 2024-03-14 
  2. ^ „CVC. Luis Bunuel. Su obra y su tiempo.”. cvc.cervantes.es. Приступљено 2024-03-14. 
  3. ^ „Viridiana | Surrealist, Spanish, Comedy | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-14. 
  4. ^ „Criterion Viridiana”. 
  5. ^ „Belle de jour | Surrealist, French Drama, Buñuel | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-03-21. 
  6. ^ Karetnikova, Inga (1990-08-29). How Scripts are Made (на језику: енглески). SIU Press. ISBN 978-0-8093-1380-8. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]