Војводство западнопоморско

Из Википедије, слободне енциклопедије

Војводство Западно Поморје (пољ. Województwo zachodniopomorskie) је једно од 16 пољских војводстава. Налази се у северозападном делу Пољске. Основано је 1999. године од Шчећинског, Кошалинског и делова Гожовског, Пилског и Слупског војводства.

Војводство Западно Поморје
Застава војводства Западно Поморје
Застава
Грб војводства Западно Поморје
Грб
Положај војводства Западно Поморје
Држава  Пољска
Админ. центар Шчећин
Војвода Piotr Jania
Површина 22 896 km2
Становништво 2008
 — Број ст. 1 692 355
 — Густина ст. 74 ст/km2
Ауто код Z
Званични веб-сајт

Положај[уреди]

Регион се налази на обали јужног Балтика. Такође у војводство спада Поморско појезерје (Pojezierze Pomorskie). Налази се у северозападном делу Пољске. На западу се граничи са Немачком, а у Пољској са три војводства:

Историја и настанак[уреди]

При настанку војводства Западно Поморје избили су протести становништва Кошалина, који се нису слагали са укидањем Кошалинског војводства Такође било је несугласица око историјских граница - посебно око прикључења града Слупска. Ипак то није успело

Заштита природе[уреди]

У војводству се налазе

Највећи градови[уреди]

преко 20.000 становника. (подаци od 31. децембра .2004)

Саобраћај[уреди]

У војводству је веома добро развијена саобраћајна мрежа. Пролази ауто-пут A6 као и неколико магистрала, бројни регионални, повјатови и општински путеви.

Такође кроз војводство пролази међународни водени пут Свиноујшће - Шчећин - Грифино - Видухова - Хоензатен - ЕберсвалдеБерлин. Налази се и један аеродром Шчећин-Голењо

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]