Војводство шлеско

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Војводство Шлеско
Flag of Војводство Шлеско
Застава
Official seal of Војводство Шлеско
Грб
Slaskie (EE,E NN,N).png
Држава  Пољска
Админ. центар Катовице
Влада
 • Војвода Зигмунт Лукашчик
Површина
 • Укупно 12,334 km2 (4,762 sq mi)
Становништво (2008.)
 • Укупно 4 654 115
Регистрске ознаке S
Урбанизација 78,4 %
Вебсајт Званични веб-сајт

Војводство Шлеско (пољ. Województwo śląskie) је једно од 16 пољских војводства. Основано је 1. јануара 1999. године. Налази се у јужном делу Пољске. Седиште војводства је град Катовице.

Положај[уреди]

Војводство Шлеско се налази у јужном делу Пољске, на горњем току река Висле, Одре и Варте. Граничи се са Чешком и Словачком. Данашње војводство се налази на месту где се спајају регије Шлезија и Малопољска, две историјски и културно веома различите регије.

Демографија[уреди]

У војводству живи око 4.654.100 што представља око 12% укупног становништва у Пољској. Ово је, по броју становника, друго по величини војводство у Пољској (одмах после Мазовског војводства. Густина насељености износи 377 становника по km² и то је најгушће насељено војводство у Пољској.

Природни прираштај у војводству је најмањи од свих осталих војводстава. Он износи -1,1 (просечни прираштај у Пољској је 0,1).

У војводству се налази велики број припадника националних мањина (у овом и Опољском војводству налази се преко 70% од укупног броја непољског становништва у држави).

Спољашње везе[уреди]