Вујадин Секулић

Са Википедије, слободне енциклопедије
бане секулић
Спомен табла на месту његове погибије
Лични подаци
Датум рођења1921.
Место рођењаСомбор, Краљевина Југославија Краљевина СХС
Датум смрти14. август 1941.(1941-08-14) (19/20 год.)
Место смртиСомбор, Мађарска Краљевина Мађарска
Професијастудент
Деловање
Члан КПЈ од1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба

Вујадин Секулић - Бане (1921-1941), студент права, члан КПЈ и руководилац СКОЈ-а за Сомбор. Стрељан је од стране окупатора 14. августа 1941. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Вујадин Бане Секулић потиче из имућне сомборске породице. Био је био студент техничких наука, руководилац СКОЈ-а за Сомбор и члан Комунистичке партије Југославије, у коју је примљен недељу дана пре него што је ухваћен у пригревачком атару, у акцији паљевине жита 22. јула 1941. године. И поред страховитих мука, којима је био подвргнут, није одао ни једног од саучесника. Стрељан је 14. августа 1941. године у дворишном делу затворске зграде.

Године 1947. новооснованој фабрици металних производа дато је име „Бане Секулић“. Нешто касније, општински одбор СУБНОР-а у Сомбору је поставио спомен-таблу на згради у чијем је дворишту стрељан. У централном градском парку постоји споменик, а једна улица у граду носи његово име.

Споменик Банету Секулићу у градском парку у Сомбору

Литература[уреди | уреди извор]

  • Зборник докумената и података о НОР-У југословенских народа, Војно-географски институт ЈНА, Војно-географски институт ЈНА, Београд, 1958. година