Галерија Мића Поповић

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Катића у којој је смештена галерија

Галерија Мића Поповић у Лозници, је легат супружника, академских сликара Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић. Галерија је отворена у октобру 1989. године.[1] Свој рад организује у оквиру Културног центра Вук Караџић, који је и организатор дводневне манифестације у њихову част, под називом „Мићини и Верини дани”. [2]

Родом из Лознице, Мића Поповић је родном граду је даровао двадесет слика, осамнаест графика, два цртежа, две мапе са графикама и књиге које су о њему написали Добрица Ћосић, Лазар Трифуновић, Зоран Гаврић, Борислав Михајловић Михиз, Миодраг Павловић, као и књиге из области сликарства које је написао. У галерији су изложене слике са мотивима старе Лознице, међу којима су „Чукундедова кућа”, настала 1936. године и „Велика мртва природа” из 1989. године.

Три године касније Мићина супруга Вера Божичковић Поповић галерији је поклонила шест својих слика, књиге, фотографије и плакете, везане за њихов рад.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Galerija Mića Popović”. Grad Loznica-Zvanična prezentacija. Архивирано из оригинала 17. 04. 2014. г. Приступљено 17. 12. 2016. 
  2. ^ „Mićini i Verini dani”. Grad Loznica-Zvanična prezentacija. Архивирано из оригинала 19. 02. 2022. г. Приступљено 17. 12. 2016. 
  3. ^ „Mića Popović - Slike”. Art magazin. Приступљено 17. 12. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]