Галипоље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сателитски снимак полуострва Галипоље

Галипоље (турски: Gelibolu Yarımadası, грчки: Καλλίπολις, Χερσόνησoς Θράκια) је полуострво у турској Тракији, у европском делу Турске. Западно је Егејско море, док је на истоку мореуз Дарданели. Полуострво је дуго око 90 km (правац југозапад - североисток). Ширина му је до 20 km. Највиша тачка је на 420 метара.

Сама реч Галипоље потиче из грчког језика где Καλλίπολις значи „лепи град“.

Историја[уреди]

Овде је одиграна Битка код Галипоља 1312. године.

После разорног земљотреса 1354. грчки град на полуострву је опустео, а населили су га Турци из Анадолије. Тиме је Галипоље постало прва турска насеобина у Европи и база за њихово освајање Балкана.[1]

Галипоље је била база британских и француских снага које су се 1854. бориле у Кримском рату.

Полуострво је познато по Галипољској операцији у Првом светском рату (фебруар 1915— јануар 1916). У овој операцији Британци су, уз помоћ својих трупа из Аустралије и Новог Зеланда, покушали да побољшају савезничку позицију на истоку заузимањем турских мореуза и избацивањем Турске из рата. Турцима су у одбрамбеној стратегији помагали немачки војни стручњаци.

Референце[уреди]

  1. ^ Crowley, Roger. 1453: The Holy War for Constantinople and the Clash of Islam and the West. New York: Hyperion, 2005. p 31. ISBN 1-4013-0850-3..

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]