Галипоље

С Википедије, слободне енциклопедије
Сателитски снимак полуострва Галипоље

Галипоље (тур. Gelibolu Yarımadası, грч. Καλλίπολις, Χερσόνησoς Θράκια) је полуострво у турској Тракији, у европском делу Турске. Западно је Егејско море, док је на истоку мореуз Дарданели. Полуострво је дуго око 90 km (правац југозапад - североисток). Ширина му је до 20 km. Највиша тачка је на 420 метара.

Сама реч Галипоље потиче из грчког језика где Καλλίπολις значи „лепи град“.

Историја[уреди | уреди извор]

Овде је одиграна Битка код Галипоља 1312. године.

После разорног земљотреса 1354. грчки град на полуострву је опустео, а населили су га Турци из Анадолије. Тиме је Галипоље постало прва турска насеобина у Европи и база за њихово освајање Балкана.[1][2]

Галипоље је била база британских и француских снага које су се 1854. бориле у Кримском рату.

Полуострво је познато по Галипољској операцији у Првом светском рату (фебруар 1915— јануар 1916). У овој операцији познатој као операција Дарданели[2], Британци су, уз помоћ својих трупа из Аустралије и Новог Зеланда, покушали да побољшају савезничку позицију на истоку заузимањем турских мореуза и избацивањем Турске из рата. Турцима су у одбрамбеној стратегији помагали немачки војни стручњаци.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Crowley 2005, стр. 31.
  2. ^ а б Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 89. ISBN 86-331-2112-3. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]