Гвајана Есекиба

С Википедије, слободне енциклопедије
A: Гвајанска територија између река Есекибо и Кујуни. B: Гвајанска територија између реке Кујуни и Атлантског океана.
 Гвајана има суверенитет на обе територије али на њих полаже право и  Венецуела.
Карта Британске Гвајане из 1896. године

Гвајана Есекиба (шп. Guayana Esequiba, Territorio del Esequibo или Región del Esequibo), позната и као Западна Гвајана, је територија под управом Гвајане, али оспорена од Венецуеле. Територија се налази у сливу реке Есекибо. Била је, најпре, део шпанских колонијалних територија, а затим и део Велике Колумбија, али локално становништво никад није попримило хиспанску културу у значајној мери. Након тога на ове просторе долазе и Холанђани, па искористивши унутрашњу нестабилност нових независних држава Латинске Америке, године 1831. стижу и Британци. Они потискују Холанђане и заузимају територију која ће се касније назвати Британска Гвајана, а која укључује и Гвајану Есекиба.[1] Тако је настао територијални спор између независне Венецуеле и Британског царства, а касније са осамостаљивањем Гвајане, између Венецуеле и ове новонастале државе. Са избијањем Венецуеланске кризе 1895. године, избегнута је опасност да овај територијални спор не прерасте у ратни сукоб. Женевским споразум између Венецуеле и Гвајане, који је постигнут 17. фебруара 1966. године, утврђено је да се обе стране слажу у проналажењу практичног, мирног и задовољавајућег решења спора. Дијалог постоји, али спор још увек није отклоњен.

Гвајана Есекиба има површину од 159.542 km²[2], и око 283.000 становника[3][4], по подацима из 2010. Становништво чине углавном припадници аутохтоних староседелачких племена.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nikolić, Aleksa. „The Guayana Esequiba Conflict: Key historical Frameworks and Legal Issues”. Review of International Affairs. Institut za međunarodnu politiku i privredu. 
  2. ^ „Efemérides venezolanas - Problemas limítrofes de Venezuela”. Архивирано из оригинала 25. 6. 2012. г. Приступљено 9. 3. 2016. 
  3. ^ Bureau of Statistics - Guyana Архивирано на сајту Wayback Machine (24. септембар 2015), Chapter III: Population Redistribution and Internal Migration
  4. ^ Guyana - Government Information Agency, National Profile

Спољашње везе[уреди | уреди извор]