Генералштаб Јапанске царске морнарице

Из Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Генералштаба Јапанске царске морнарице (1930е)

Генералштаб Јапанске царске морнарице (јап. 軍令部, Гунрејбу?) је био највиши орган Јапанске царске морнарице задужен за планирање и оперативност. На челу Генералштаба је стајао адмирал са сједиштем у Токију.

Историја[уреди]

Генералштаб је основан 1893. и преузео је оперативну власт (као супротност управној) над Јапанском царском морнарицом од Министарства морнарице. Био је одговоран за планирање и извршавање националне одбрамбене стратегије, и одговарао је директно цару, а не премијеру, Парламенту нити Министарству морнарице.

Министарство је било одговорно за морнарички буџет, конструкцију бродова, израду оружања, особље и за односе са Парламентом и Кабинетом и питања морнаричке политике. Генералштаб је управљао морнаричким операцијама и припремао је ратне планове.

Генералштаб Јапанске царске морнарице је испословао напад на Перл Харбор против воље више дипломатског Министарства морнарице.

Након 1937, министар морнарице и начелник Генералштаба Јапанске царске морнарице су постали чланови Јапанског царског генералштаба.

Након пораза Јапанског царства у Другом свјетском рату, Генералштаб Јапанске царске морнарице је био укинут заједно са Јапанском царском морнарицом новембра 1945. године.

Организација[уреди]

Генералштаб Јапанске царске морнарице се састојао из:

  • Прво одјељење — оперативна служба;
  • Друго одјељење — оружање и служба за мобилизацију;
  • Треће одјељење — обавјештајна служба;
  • Четврто одјељење — служба за комуникације.

Види још[уреди]