Пређи на садржај

Гимназија Карловац

С Википедије, слободне енциклопедије
Гимназија Карловац
Гимназија Карловац
Типсредња школа
ЛокацијаРаковац 4
Карловац
Држава Хрватска
Веб-сајтgimnazija-karlovac.hr

Гимназија Карловац је гимназија у Карловцу (Хрватска). Основана је 1766, а кроз историју је позната као и Велика реалка. Од 1968. до 1990. носила је име Гимназија Др Иван Рибар по политичару и свом бившем ученику Ивану Рибару.

Историја

[уреди | уреди извор]

Гимназија се налази у згради саграђеној 1863. према наводима директора школе, школа је основана већ 1766.[1] У то време Карловац је био део Војне крајине под аустроугарском управом. Од 1766. на захтев Марије Терезије, у Карловац долазе пијаристи.

Почетком 2010. гимназија је прихваћена као тридесет седми члан немачке мреже школа у Хрватској.[2] Ово омогућава студентима да похађају немачке универзитете, а не морају да заврше уобичајени предуслов за познавање немачког језика

Српски изумитељ, електро- и машински инжењер Никола Тесла, похађао је школу велику реалку у Раковцу од 1870. до 1873. године (од 14 до 17 година старости). У својој аутобиографији ,,Моји изуми" из 1919. године написао је су демонстрације његовог професора физике изазивале његов интерес за тај ,,мистериозни феномен" и навели да жели ,,да сазна више о овој дивној сили". Погођен маларијом убрзо након његовог доласка у мочварно заразне карловачке равнице, понекад је остајао у кревету и често је узимао своје школске књиге кући да чита и памти када није био у могућности да похађа наставу. За три године дипломирао је са похвалама, школовање које је трајало четири године.

Међу другим ученицима били су и глумица Зринка Цвитешић, поета и писац Иван Горан Ковачић, политичар и оснивач Хрватске сељачке странке Стјепан Радић, истраживачи, браћа Мирко и Стјепан Сељан.

Референце

[уреди | уреди извор]