Карловачка гимназија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Карловачка гимназија
Karlovci Gymnasium Coat of Arms.jpg
Karlovačka gimnazija 15.7.2018 012.jpg
Карловачка гимназија
Типфилолошка гимназија
Основана1791.
ЛокацијаТрг Бранка Радичевића бр. 2
Сремски Карловци
Држава Србија
ДиректорРадован Ковачевић
Веб-сајтwww.karlgimnazija.edu.rs

Карловачка гимназија, основана као Гимназија у Срба (официјално Илирска гимназија), најстарија је српска гимназија, почела је са радом 1791. године, у Сремским Карловцима.

Главни иницијатори и финансијери су били митрополит Стеван Стратимировић и трговац Димитрије Анастасијевић Сабов, који је издвојио замашну суму новца (20.000 форинти) за изградњу школе.

Историја[уреди]

Зграда у 19. веку

Гимназија је почела са радом 1. новембра 1791. године и имала је шест разреда, четири нижа („граматика“), и два виша („хуманиора“). Наставни језик је био латински, а учили су се немачки, историја, земљопис, природне науке, антропологија, римске старине, физика, логика и моралка. Касније је уведен и грчки језик.

Први директор је био Јохан (Јован) Грос, Словак који је докторирао у Јени, а следећи Андреј Волни, такође Словак. Следећи директор био је Георгије Карло Руми, а од 1821. године Павле Магда.[1]

Данашња зграда је саграђена 1891. године по пројекту Јулијуса Партоша, мађарског архитекте. Када је саграђена, уједно је била и Патријаршијски двор и сматрана је најрепрезентативнијом српском грађевином у Војводини.

Школа има веома вредну библиотеку за историју Срба у Мађарској. Данас је у овој згради филолошка гимназија.

Сачуван је вредан Волнијев хербаријум с краја 18. века.[2]

Смерови[уреди]

У школи постоје два смера, а то су класични језици и савремени језици. Класични језици у току четири године изучавају латински и старогрчки као главне језике, али похађајући и наставу енглеског, као трећег и обавезног језика. Савремени језици пружају читав низ језика од којих се ученици опредељују за два и по жељи могу да уче друге језике факултативно (арапски, грчки, старословенски, француски, руски, итд.). Трећи и обавезни им је латински језик. Сваки ученик гимназије мора да учи енглески.

Књижевна олимпијада[уреди]

Карловачка гимназија је прва српска гимназија. Стога је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност Србије 11. и 12. маја 2013. баш у њој организовало републичко такмичење Књижевна олимпијада за ученике седмог и осмог разреда основних школа и гимназија из државе.[3] Ученици треће и четврте године средњих школа који су освојили једно од прва три места ослобођени су полагања испита из ове области приликом уписа на Филолошки факултет Универзитета у Београду и признаје им се да су постигли максималан број бодова.

Бивши ђаци[уреди]

Споменик Бранку Радичевићу у парку гимназије
Споменик професору Јовану Живановићу у парку гимназије
Улаз у гимназију
Спомен плоча на улазу

Комбинације језика[уреди]

 • енглески — немачки
 • енглески — француски
 • енглески — руски
 • француски — енглески
 • руски — енглески
 • немачки — енглески
 • шпански — енглески
 • италијански — енглески
 • кинески — енглески
 • норвешки - енглески
 • јапански - енглески
 • старогрчки — латински — енглески

Галерија[уреди]

Четврти програм (извештај) Карловачке гимназије (1856)

Референце[уреди]

 1. ^ Историја Матице српске, I део, 1826-1864, Живан Милисавац, 1986, Матица српска
 2. ^ Нови Сад: Нови живот најстаријег хербаријума у региону (Б92, 24. мај 2017)
 3. ^ „Такмичења”. Друштво за српски језик и књижевност Србије. Архивирано из оригинала на датум 29. 10. 2013. Приступљено 24. 5. 2013. 

Спољашње везе[уреди]