Глигорије Јовановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Глигорије Јовановић
Име по рођењуГлигорије Јовановић
Друга именаГорча
Датум смрти1906.
Место смртиЛесковац
ПребивалиштеЛесковац
Занимањеиндустријалац, трговац
Деловањетекстилна индустрија

Глигорије Горча Јовановић био је један од четворице Лесковчана који су основали прву лесковачку гајтанару.

Биографија[уреди]

Горча се родио у Лесковцу средином 19. века у имућној породици Јањиних. По обичају свога места, пошто је „изучио чколу" код неког од лесковачких даскала, cтyпиo у службу Антонија Тонке Поповића, као помоћник у трговачкој радњи, и са својим газдом често путовао по Бугарској и тамо продавао ужарију и другу робу, а отуда доносио гајтан и шајак и исте препродавао по разним крајевима Балкана.

У време ослобођења Јужног Поморавља од Турака (1877/78) Горча је био самосталан трговац са знатнијим капиталом. Године 1884. он је учествовао у оснивању прве лесковачке фабрике гајтана, а 1895. у стварању ортаклука између чланова обеју гајтанара. Учествовао је и у оснивању прве лесковачке фабрике за израду сукна и шајака, која је почела да се подиже 1896. године. Горча је тада са једним од синова Косте Илића, Сотиром, који се пре тoга школовао у Љубљани, путовао у Немачку и купио разбоје и друге машине за лесковачку штофару, која је временом постала расадник модерне текстилне индустрије Лесковчана. Године 1904. Горча и наследници покојног Антонија Поповића иступили су из лесковачке матице, откупили млин и гајтанару Мике Јанковића у Грделици и ту створили модерну фабрику вунених тканина, гајтана и плетива.

Крајем 19. и почетком 20. века Глигорије је био председник лесковачке општине и народни посланик.

Глигорије Јовановић умро је 1906. године. Наследио га је брат Лазар, који је постао ортак у лескавачкој фабрици. Поред Лазара, тада су ортаци исте фабрике постали Мика Станковић Куца и Глигорије Костић Загужанац.[1]

Референце[уреди]

  1. ^ Д. Трајковић, О почецима лесковачке текстилне индустрије, Лесковачки зборник 7, 167 страна , Лесковац, 1967

Спољашње везе[уреди]