Готски законик

С Википедије, слободне енциклопедије
Визиготски законик. Насловна страна издања из 1600. године

Готски законик је био скуп визиготских закона територијалног карактера, који је саставио краљ Хиндасвинт у својој другој години владавине (), а објављен је око 654. године након ревизије и допуне коју је урадио његов син Рекесвинт. Такође је познат и као Рекесвинтов кодекс, Књига закона, Liber Iudicum, Liber Gothorum, Fori Iudicum, Forum Iudicum y Forum Iudiciorum. Овај законик су допуњавали и краљеви Вамба, Ервиг, Егика, а вероватно и Витица. Овим закоником су се коначно укинуле традиције постојања два различита закона, за Хиспаноромане и Визиготе. Поданици Визиготске краљевине престали су да се деле на Римљане (лат. romani) и Готе (лат. gothi) и постали су Хиспанци (лат. hispani). Према традицији, до тада су се на Визиготе примењивали закони сакупљени 475. године у Еуриковом кодексу (лат. Codex Euricianus), а на Хиспаноромане римско право, који је 506. године објединио Аларик II у Алариковом бревијару (лат. Breviarium Alaricianum).

Овај законик је дуго био на снази и у оптицају; у 10. веку у Галицији монашки записи спомињу овај законик којим су се уређивали породични односи и политички живот, наслеђе, заштита права удовица и сирочади. Ови закони су комбиновани са црквеним канонима и имају веома јак теократски карактер. Године 1241. преведен је са латинског на кастиљански језик уз одређене модификације према наређењу краља Фернанда III од Кастиље који га је потом предао као локални законик одређеним деловима Иберијског полуострва под именом Праведни фуеро (шп. Fuero Juzgo).

Маври су задржали овај Законик, пошто је хришћанима било дозвољено да користе сопствене законе у стварима које се нису директно дотицале освајача, као што је регуларно плаћање пореза. Може се рећи да је овај Законик био легални ауторитет хришћанских магистрата у Хиспанији под маварском влашћу. Када је Фернандо III од Кастиље заузео Кордобу у 13. веку, наредио је да се овај Законик преведе на кастиљански, а каталонски превод овог законика је најстарији нађени документ писан на овом језику.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • King, P. D. "King Chindasvind and the First Territorial Law-code of the Visiogothic Kingdom." Visigothic Spain: New Approaches. ed. Edward James. Oxford: Clarendon Press, (1980). pp. 131–157.
  • Barrientos Grandon, Javier (1994), Introducción a la historia del Derecho chileno. I. Derechos propios y Derecho común en Castilla, Santiago: Barroco Libreros.
  • Eyzaguirre, Jaime (1992), Historia del Derecho, Santiago de Chile: Universitaria, S.A. ISBN 9561101061 неважећи ISBN..
  • Iglesia Ferreiros, Aquilino (1996), La creación del Derecho. Una historia de la formación de un derecho estatal español, Madrid: Marcial Pons. Ediciones Jurídicas y Sociales. ISBN 8472483665-6 неважећи ISBN..
  • Merello, Italo (1983), Historia del Derecho, Valparaíso: Ediciones Universitarias de Valparaíso.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]