Градиште (биначко)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили археолошко налазиште, погледајте чланак Градиште - Каљаја.
Горњи Град

Градиште или Каљаја је тврђава у Србији која се налази недалеко од Подграђа, 10 километара југоисточно од Гњилана. Подигнута је на узвишењу изнад ушћа једног потока у Биначку Мораву, а потиче из XIV века.

Изглед утврде[уреди]

Тврђава је смештена на брду које се уздиже на око 50 метара изнад речне долине. Састоји се од Доњег Града, опасаног бедемима и данас нешто очуваније цитаделе (Горњег Града) на самом врху.

Горњи Град је неправилне петоугле основе, са три темена (југозападно, северозападно и северосточно) ојачана кулама. На највишој тачки узвишења налази се донжон кула, приближно квадратне основе (око 8x8m) од, које се данас у већој мери очувао западни зид са улазом, до висине од око 10 метара и део јужног зида са пушкарницом, док се на остацима источног зида назиру остаци још једне пушкарнице. Улаз у Горњи Град налазио се највероватније у склопу северозападне куле, на страни са које је приступ тврђави био најлакши, пошто се на њој виде остаци прилазне рампе.

На простору тврђаве, уочљиви су остаци других грађевина, али је без археолошких истраживања терена, немогуће је одредити њихову намену. Сами бедеми тврђаве су на појединим местима, очувани и до 4 метра у висину.

Литература[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]