Грб Шипова

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Грб општине Шипово)
Грб општине Шипово
Детаљи
НосилацОпштина Шипово
Усвојен9. јуна 2014. године
Раније верзије

Грб Шипова је званични грб српске општине Шипово, усвојен 9. јуна 2014. године.

Овај симбол општине има изглед средњовјековних грбова са благо заобљеним доњим дијелом и стилизованом тврђавом на врху.

Опис грба[уреди | уреди извор]

Грб има облик штита. На горњем ободу налази се стилизована силуета тврђаве Соко–град, најстарије грађевине на територији општине Шипово на којој је исписан назив општине традиционалним српским писмом – Мирослављевим (фонт: Мирослављева ћирилица).

У средини доминирају стабла која су у облику стилизованог слова “Ш“ – почетног слова назива општине. Ова стабла представљају највеће природно богатство овог краја – шуме. У средини грба налази се (мањи) штит са четири оцила, што говори о националној и државној припадности људи који живе на овој територији. У дну грба, стилизованим таласима је приказано богатство овог краја воденим токовима, ријекама Плива, Јањ и Сокочница, које својом љепотом и чистоћом могу представљати ембрион будућег туристичког развоја Шипова.

Грб се у боји аплицира златном или бронзаном бојом на тамно–плавој подлози.

Грб општине се употребљава на меморандумима службених аката Општинске управе, на меморандумима службених аката Скупштине општине, у сали за одржавање сједница Скупштине општине, на згради Општине Шипово и на видним мјестима у њеним службеним просторијама. Грб Општине Шипово употребљавају јавна предузећа и јавне установе чији је оснивач Општина Шипово.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]