Плива

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Плива
Watermills Pliva Jajce Bosnia.JPG
Воденице на Пливи код Јајца
Опште информације
Дужина 33 km
Басен 768 km2
Пр. проток 38,4 ​m3s
Водоток
Извор Смиљевац—Јастребњак
В. извора 1.227 m
Ушће Врбас
Географске карактеристике
Држава/е Босна и Херцеговина
Област Република Српска
Насеља Шипово, Језеро, Јајце
Притоке Сокочница, Јошавка, Јањ

Плива у горњем току Пљева је река у Републици Српској, БИХ, лева притока Врбаса. Дугачка је 33 км, са површином поречја од 768 км². Постаје од два (три, која се спајају неколико метара послије извора) јака врела у подножју планине Смиљевац—Јастребњак на 483 метра изнад мора, а ушће јој је код Јајца, где гради бучни 22 метра висок водопад. Несређено корито Пливе често плави подручја низводно од Шипова.

Кањон реке Пливе је заштићени природни резерват Републике Српске. По најавама власти ускоро би требало заједно са кањоном реке Јањ да уђе у програм заштите УНЕСКА. Река је богата рибом.

У насељу Пљева, недалеко од центра Шипова, формиран је спортски риболовни ревир на ријеци Пливи, дуг око 2 km. У том ревиру су у току 2007. године одржана сва регионална, републичка и државна такмичења у риболову, и то у дисциплини fly fishing (мушичарење). На конгресу CIPS-а, одржаном у мају 2007. године у Прагу, одлучено је да ће се европско првенство у fly fishingu 2010. године одржати у Шипову односно у том ревиру на реци Пливи.

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]