Данас (новине)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Данас
LogoDanas.png
Danas 24.2.2018.jpg
Данас
Типдневне новине
ИздавачДан граф д.о.о.
Главни уредникДрагољуб Петровић
Оснивање1997. год.; пре 24 године (1997)
Језиксрпски
СедиштеАлексе Ненадовића 19—23
ГрадБеоград
Земља Србија
Веб-сајтwww.danas.rs

Данас су независне дневне новине које излазе у Београду, Србија. То је лево оријентисани медиј који промовише социјалдемократију и европске интеграције. Гласан је медијски заговорник активности српских невладиних организација на заштити људских права и мањина.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Данас је дневни лист који излази у Србији. Први број листа се појавио на киосцима 9. јуна 1997. године. Лист је основала група новинара која је напустила редакцију лист Наша борба. У току режима Слободана Милошевића новине су биле честа мета власти јер су тежиле да буду независне. Главни уредници Данаса били су Грујица Спасовић од 1997. до фебруара 2006., када га је наследио Михал Рамач и на тој функцији остао до 2009. године, а од 2009. Зоран Пановић до смене марта 2016. када је главни уредник постао Драгољуб Петровић.

Данас су једне од троје новина (друго двоје су Дневни телеграф и Наша борба) које су биле забрањене 14. октобра 1998. године одлуком владе због „ширења страха и дефетизма” у време када је НАТО бомбардовање први пут постало претња. Када је, бар на неколико месеци, опасност нестала, забрана је укинута.

Историја уређивања[уреди | уреди извор]

Закон о јавном информисању[уреди | уреди извор]

20. октобра 1998. године донет је Закон о јавном информисању. Због тог закона, ове новине су више пута биле оштро кажњене. Новинама је свакодневно претило затварање све до Петооктобарских промена 2000. године.

Уређивачка политика[уреди | уреди извор]

Од промене режима Слободана Милошевића, Данас су једне од ретких српских новина (или средстава јавног информисања уопште) које нису поклекле комерцијализму и објављивању жуте штампе. Њихов тираж углавном опада, а страни инвеститори који улажу у српско медијско тржиште их углавном избегавају.

Данас представљају новине које пишу о социјалним питањима, питањима везаним за бившу Југославију и европске интеграције.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Danas”. VOXeurop. 18. 1. 2017. Приступљено 2. 1. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]