Данас (новине)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Данас
Тип дневне новине
Издавач Дан граф д.о.о.
Главни уредник Драгољуб Петровић
Оснивање 1997.
Језик српски
Седиште Алексе Ненадовића 19—23
Град Београд
Земља  Србија
Веб-сајт www.danas.rs

Данас је дневни лист који излази у Србији. Први број листа се појавио на киосцима 9. јуна 1997. године. Лист је основала група новинара која је напустила редакцију лист Наша борба. У току режима Слободана Милошевића новине су биле честа мета власти јер су тежиле да буду независне. Главни уредници Данаса били су Грујица Спасовић, Михал Рамач, а од 2009. ту функцију обавља Зоран Пановић. Од марта 2016. главни уредник је Драгољуб Петровић.

Данас су једне од троје новина (друго двоје су Дневни телеграф и Наша борба) које су биле забрањене 14. октобра 1998. године одлуком владе због „ширења страха и дефетизма” у време када је НАТО бомбардовање први пут постало претња. Када је, бар на неколико месеци, опасност нестала, забрана је укинута само да би 20. октобра 1998. године била замењена Законом о јавном информисању. Због тог закона, ове су новине више пута биле оштро кажњене. Новинама је свакодневно претило затварање све до Петооктобарских промена 2000. године.

Од промене режима Слободана Милошевића, Данас су једне од ретких српских новина (или средстава јавног информисања уопште) које нису поклекле комерцијализму и објављивању жуте штампе. Њихов тираж непрестано опада, а страни инвеститори који улажу у српско медијско тржиште их углавном избегавају.

Данас представљају левичарске новине које пропагирају социјалдемократију, питања везана за бившу Југославију и европске интеграције. Једне су од ретких медија који подржавају НВО активисте.

Спољашње везе[уреди]