Данас (новине)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Данас
LogoDanas.png
Danas 24.2.2018.jpg
Данас
Тип дневне новине
Издавач Дан граф д.о.о.
Главни уредник Драгољуб Петровић
Оснивање 1997.
Језик српски
Седиште Алексе Ненадовића 19—23
Град Београд
Земља  Србија
Веб-сајт www.danas.rs

Данас је дневни лист који излази у Србији. Први број листа се појавио на киосцима 9. јуна 1997. године. Лист је основала група новинара која је напустила редакцију лист Наша борба. У току режима Слободана Милошевића новине су биле честа мета власти јер су тежиле да буду независне. Главни уредници Данаса били су Грујица Спасовић од 1997. до фебруара 2006., када га је наследио Михал Рамач и на тој функцији остао до 2009. године, а од 2009. Зоран Пановић до смене марта 2016. када је главни уредник постао Драгољуб Петровић.

Данас су једне од троје новина (друго двоје су Дневни телеграф и Наша борба) које су биле забрањене 14. октобра 1998. године одлуком владе због „ширења страха и дефетизма” у време када је НАТО бомбардовање први пут постало претња. Када је, бар на неколико месеци, опасност нестала, забрана је укинута.

Закон о јавном информисању[уреди]

20. октобра 1998. године донет је Закон о јавном информисању. Због тог закона, ове су новине више пута биле оштро кажњене. Новинама је свакодневно претило затварање све до Петооктобарских промена 2000. године.

Уређивачка политика[уреди]

Од промене режима Слободана Милошевића, Данас су једне од ретких српских новина (или средстава јавног информисања уопште) које нису поклекле комерцијализму и објављивању жуте штампе. Њихов тираж непрестано опада, а страни инвеститори који улажу у српско медијско тржиште их углавном избегавају.

Данас представљају новине које пишу о социјалним питањима, питањима везаним за бившу Југославију и европске интеграције.

Спољашње везе[уреди]