Дан планете Земље

С Википедије, слободне енциклопедије
Незванична застава дана Земље

Дан планете Земље је назив за два различита празника које у пролеће сваке године обележавају становници северне хемисфере. Оба празника имају за циљ да повећају свест људи о угрожености животне средине, као и да се за њих ангажује што шира јавност.

Нека буду само мирни и весели Дани Земље у будућности за наш лепи васионски брод Земља који наставља да се окреће и кружи у хладној васиони са његовим топлим и ломљивим товаром ведрог живота.У Тант, Секретар Уједињених нација, 21. март 1971. године.

Еквиноксни Дан Земље[уреди | уреди извор]

У многим земљама се еквиноксни Дан Земље слави почетком пролећа на северној хемисфери. У том моменту је дужина дана и ноћи изједначена. На јужном полу почиње шестомесечни мрак, док на северном полу почиње шестомесечни дан. Једнакост разлика је симбол Дана Земље, када се разлике заборављају и природа почиње да се обнавља.

Овај годишњи догађај обележава почетак Дана Земље који се традиционално започиње звоњењем звона. Дан Земље је створен да људе подсећа на одговорност за планету на којој живе. Уједињене нације славе Дан Земље сваке године 21. марта. Дана 26. фебруара 1971. године генерални секретар Уједињених нација је потписао декларацију и у времену еквинокса зазвонио Звоно Мира у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Џон Маконел је као први увео идеју глобалног празника зван Дан Земље при Унесковој конференцији за животну средину 1969. године. Исте године је дизајнирао заставу Земље. Први Дан Земље је прогласио је 21. марта 1970. године градоначелник Сан Франциска Џозеф Алиото. У Тант је подржавао идеју и иницијативу Џона Маконела. Секретар Уједињених нација Валдхајм је наставио том традицијом. Године 1975, амерички конгрес и председник Форд проглашавају Дан Земље на дан мартовског еквинокса.

Дан Земље 22. април[уреди | уреди извор]

Јануара 1970. године амерички сенатор и еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучује да се национална обука о животној средини зове Дан Земље и да се одржава 22. априла. У доба политичког активизма и студентских протеста Дан Земље привлачи многе репортере који о томе извештавају. Сенатор Нелсон препушта организацију студентима и одабира Дениса Хајеса за координатора.

Многи грађани се прикључују и Дан Земље као празник постаје веома успешан у Сједињеним Америчким Државама. Уз то сенатор Нелсон следеће године проглашава трећу недељу у априлу као „Недељу Земље“, која постаје национални догађај. У сенци Дана Земље 1971. године Амерички конгрес усваја већину закона за заштиту животне средине.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Викизворник
Викизворник
Викизворник има оригиналан текст из књиге Речник социјалног рада о овом чланку:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The history of Earth day”. Earth day. Приступљено 4. 2. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]