Дворац Фриц - Христић

С Википедије, слободне енциклопедије
Дворац Фриц - Христић
Дворац Фриц - Христић
Опште информације
МестоБачко Ново Село
ОпштинаБач
Држава Србија
Врста споменикадворац ; каштел
Време настанка1900
Тип културног добраСпоменик културе
ВласникДруштвена својина

Дворац Фриц - Христић се налази Бачком Новом Селу, у насељу смештеном у општини Бач, у Јужнобачком округу. Дворац Фриц – Христић саграђен је 1900. године и саградиле су га две породице Христић и Фриц.

Локација[уреди | уреди извор]

Дворац Фриц - Христић се налази на углу улица Јосифа Панчића и Вука Караџића у Бачком Новом Селу.

Историја[уреди | уреди извор]

Две породице, Христић и Фриц су 1900. године подигле велелепно здање дворца, као репрезентативну кућу за становање.[1]Један део дворца је припадао породици Фриц, која је била јеврејског порекла, а други део зграде је припадао породици Христић из Бачке Паланке, српског порекла.

О дворцу[уреди | уреди извор]

У основном облику зграда је имала другачији изглед, а данашњи изглед је плод накнадних адаптација после Другог светског рата. Дворац је саграђен у класицистичком стилу. Зграда је била састављена из два дела, која се нису архитектонски битно разликовала.

Репрезентативнији део зграде је срушен након национализације, док су пратећи објекти комплекса дворца срушени 70-тих година 20. века. Преостали део објекта, који се данас може видети је претрпео мање измене, али је у основи изглед остао исти. Изграђен је једноставно, без пуно употребе декоративних елемената на спољној фасади и унутрашњости објекта.[1][2]

Дворац данас[уреди | уреди извор]

До скоро се у овој згради налазила основна школа. Такође, једну од просторија користила је исламска заједница. Данас је дворац напуштен.

Поднет је предлог за заштиту објекта и он се сада налази у такозваној претходној заштити, а заштита је још увек у поступку. Објекат се налази у друштвеној својини и у солидном је стању, али није отворен за посете.[1][3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Дворац Фриц - Христић”. Дворци инфо. Приступљено 7. 11. 2020. 
  2. ^ „Дворац Фриц-Христић у Бачком Новом Селу”. Бачка Паланка вести. Приступљено 7. 11. 2020. 
  3. ^ „Дворац Фриц - Христић”. Рутизам. Приступљено 7. 11. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]