Девојка са бисерном минђушом (слика)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Девојка са бисерном минђушом
Het Meisje met de Parel
Johannes Vermeer (1632-1675) - The Girl With The Pearl Earring (1665).jpg
УметникЈоханес Вермер
Година1665-1667
Техникауље на платну
Дименензије44,5 cm x 39 cm
МестоКраљевска галерија слика Маурицхуис, Хаг

Девојка с бисерном минђушом (хол. Het Meisje met de Parel) је портрет који је насликао холандски сликар Јоханес Вермер 1665. године. Ову слику још зову и "Мона Лиза севера“ или „холандска Мона Лиза". Портрет се чува у музеју у Хагу.

Врло мало се зна о Вермеру и његовим делима. Ова слика је потписана, . После рестаурације 1994. године схема боја и тајанственост погледа увелико је побољшана.

Како су се Вермерови радови после његове смрти јефтино продавали, године 1881. купио ју је Арнолдус Андријес дес Томбе. Портрет је био у врло лошем стању па га је дес Томбе поклонио музеју у Хагу 1902. године.

Опис слике[уреди]

Слика „Девојка са минђушом“ показује једну девојку. Портрет је приказан тако да се виде делови леђа и портрет се завршава у пределу девојчиних пазуха. Девојка носи жуто- смеђу јакну испод које је видљива и наглашена бела крагна блузе. Јакна је контрест према плавом турбану на глави девојке који се завршава једном жутом падајућом марамом. У 17. веку су турбани били јако проширени делови одеће у Европи. Нарочито је наглашена перла у уху девојке у пределу зоне сенки врата у која ту делује у виду светлеће тачке на слици. Поглед девојке је усмерен на посматрача слике и као да га гледа а уста су лако отворена а косо положени положај главе наговештава одређено одсуство мисли.

Позадина слике је неутрална и изразито тамна и у основи њене многоструке обојености није црна што све појачава светлост слике девојке и нарочито њене пути. Одеће је сликана чистим бојама од стране овог сликара асом да је број боја које су примењене ограничена.

Рестаурација[уреди]

Приликом рестаурације слике 1994. године било је старо ланено уље на слици одстрањено и нанесен је нови намаз тако да су боје светлије деловале. Такође је додано мало светлије боје на десни део доње усне како би се уклонила прекомерна рефлексија од перле која није настала од стране Вермера.

Роман, филм и представа о портрету[уреди]

Године 1999. америчка списатељица Трејси Шевалије написала је роман "Девојка са бисерном минђушом". Роман је 2003. преточен у истоимени филм, са Скарлет Џохансон у главној улози, да би се 2008. појавила и позоришна представа.[1][2]

Роман и адаптације имају сличну радњу, у којој описују околности настајања слике.

Извори[уреди]

Литература[уреди]

  • Norbert Schneider: Vermeer sämtliche Gemälde. Taschen, Köln 2004. ISBN 3-8228-6377-7
  • Arthur K. Wheelock: Vermeer. DuMont Literatur- und Kunstverlag, Köln 2003. ISBN 3-8321-7339-0
  • Epco Runia, Peter van der Ploeg: Vermeer in the Mauritshuis. Waanders Publishers, Zwolle 2005. ISBN 90-400-9073-4

Спољашње везе[уреди]