Департман за англистику Филозофског факултета у Нишу

С Википедије, слободне енциклопедије
Департман за англистику
Filozofski-Nis.jpg
Ћирила и Методија 2
Типдржавни
Оснивање1971.
АфилијацијаФилозофски факултет Универзитета у Нишу Универзитет у Нишу
ЛокацијаНиш, Србија
Филозофски факултет у Нишу.png

Департман за англистику Филозофског факултета у Нишу основан је 1971. године, а назив Студијска група за енглески језик и књижевност добио је 1972. Департман организује основне, мастер и докторске академске студије, и један је од најбројнијих на Факултету. Управник Департмана је проф. др Милица Живковић.

Историја[уреди | уреди извор]

Утемељивачи Департмана били су проф. др Љиљана Михаиловић и проф. др Вида Марковић. Временом се кадровски састав увећавао, тако да је 1981. шест асистената већ имало докторат наука. Неки од њих провели су по једну школску годину на универзитетима у Америци и Великој Британији: Љиљана Богоева, Ратомир Ристић, Лена Петровић итд. Од 1998[1]. године, на Департману постоје две организационе јединице: Катедра за енглески језик и Катедра за англо-америчку књижевност и културу. Данас је Департман за англистику обједињен. На Департману су предавања за студенте држали бројни еминентни предавачи, гостујући професори из земље и иностранства: проф. др Ранко Бугарски, проф. др Љубомир Михајловић, проф. др Дајана Ларсен Фриман (Diane Larsen-Freeman), проф. др Колин Николсон (Colin Nicholson) и многи други. Низ година су на Департману радили британски или амерички лектори за енглески језик[2].

Студијски програм[уреди | уреди извор]

Студијски програм на Департману за англистику омогућава стицање основних теоријско-методолошких, научних и стручних знања из области англистичке лингвистике, науке о језику уопште, англофоних књижевности, методике наставе страних језика итд. Студенти стичу компетенције у енглеском као страном језику до нивоа Ц1/Ц2 Заједничког европског оквира за језике. Настава се изводи на енглеском и српском језику. Обим студија на основним академским студијама подразумева 256-264 ЕСПБ, и студенти стичу академски назив дипломирани филолог[3].

Међународна сарадња[уреди | уреди извор]

Департман за англистику остварује међународну сарадњу са многим иностраним универзитетима уз помоћ Британске и Америчке амбасаде у виду размене студената и наставника. Неки од програма су: English Language Specialist, Fulbright Teaching Assistant, The Serbia Fellowship Experience итд.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Зборник радова Катедре за англистику, св. 1. Ниш: Филозофски факултет. 1980. 
  2. ^ Четрдесет година Филозофског факултета у Нишу (1971—2011). Ниш: Универзитет у Нишу. 2012. ISBN 978-86-7379-274-3. 
  3. ^ „Филозофски факултет Универзитета у Нишу”. Званичан сајт. Приступљено 22. 9. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Зборник радова Катедре за англистику, св. 1. Ниш: Филозофски факултет. 1980. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]