Десанка Ђорђевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Деса Ђорђевић
Са доделе награде за животно дело Ансамбла КОЛО
Датум рођења1927.
Место рођењаГомирјеКраљевина СХС
Датум смрти2011.
Место смртиБеоградРепублика Србија

Десанка Деса Ђорђевић (1927–2011) била је члан Националног ансабла народних игара и песама „Коло“, једна од најпознатијих кореографа српског фолклора, предавач и педагог традиционалних игара.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 1927. године у Гомирју, Горски Котар (данашња Хрватска), у породици железничког службеника. Због природе очевог посла породица се често мењала средину, да би 1941. године из Бањалуке се доселила у Београд. У Београду је по завршетку Друге женске гимназије, студирала на Филолошком факултету, на којем је апсолвирала енглески, немачки и француски језик.

Као аматер, своју играчку каријеру је започела 1946. године у друштву „Бранко Цветковић“, из којег после две године је засновала радни однос у Уметничком ансамблу Народне армије као играч. Убрзо прелази у новоосновани професионални ансамбл Коло, у којем је остала до краја професионалне каријере, у почетку као играч, солиста, групни певач, а наставила као врсни педагог као асистент и кореограф до функције помоћника директора ансамбла.[1]

Кореограф и педагог[уреди | уреди извор]

Као кореограф поставила је више од 40 кореографија у 140 друштава у земљи и иностранству, а као педагог и предавач одржала је преко 178 семинара народних игара по Србији и широм света. Такође је и ауторка објављених збирки народних игара Србије.

Била је добитница многих домаћих и страних признања и награда, Награде за животно дело „Коло“, као и међународне награде за истакнутог кореографа „Светски Оскар фолклора“.

У знак поштовања према раду Десанке Ђорђевић, у Београду је основан Центар за очување традиционалне културе који носи њено име.[2]

Умрла је 2. децембра 2011. године у Београду.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „СКД Просвјета/In memoriam-Desanka Đorđević”. Архивирано из оригинала 27. 11. 2013. г. Приступљено 04. 03. 2015. 
  2. ^ „Српска 24/ЦОТК "Десанка Ђорђевић". Архивирано из оригинала 02. 04. 2015. г. Приступљено 03. 03. 2015. 
  3. ^ Блиц/Умрла Деса Ђорђевић

Спољашње везе[уреди | уреди извор]