Перство

Из Википедије, слободне енциклопедије
„Лорд” преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Лорд (вишезначна одредница).
За друге употребе, погледајте Перство (вишезначна одредница).
Перство
 Flag of England.svg Перство Енглеске
 Flag of Scotland.svg Перство Шкотске
 Saint Patrick's Saltire.svg Перство Ирске
 Union flag 1606 (Kings Colors).svg Перство Велике Британије
 Flag of the United Kingdom.svg Перство Уједињеног Краљевства

Перство (енгл. Peerage) је формално највиши привилеговани сталеж у Уједињеном Краљевству.

Перови[уреди]

Пер (енгл. peer) је особа која је носилац једне или више племићких титула и која је земљопосједник, а може бити и директни сродник монарха. Иако се члановима породице пера обраћа са лорд (енгл. Lord) и леди (енгл. Lady), нико од њих нису перови. Све њихове титуле су тзв. титуле учтивости, укључујући и титулу супруге, иако се она често назива переса.

У перству постоји пет титула (почевши од највише ка најнижој):

У Шкотској, пети ранг се назива лорд Парламента (енгл. Lord of Parliament), док је барон само племићки ранг, али не и ранг пера. Баронети, витезови и даме нису перови.

Нижи сталежи се војводама и војвоткињама обраћају са Ваша милости (енгл. Your Grace), док се особе равне њима обраћају са војводо (енгл. Duke) или војвоткињо (енгл. Duchess). Свим другим перовима се обраћа са лорду (енгл. Lord) или леди (енгл. Lady).

Достојанство[уреди]

Перско достојанство долази од монарха који се назива „извор достојанства“ (енгл. fount of honour). Монарх не може припадати перству јер „извор достојанства не може примити достојанство од себе“. Према енглеској традицији, лице које није пер и монарх назива се прости човјек (енгл. commoner), али не и у Шкотској гдје се племићки правни систем разликује од енглеског.

У Енглеској, чланови породице перова такође се називају простим људима, али према закону, они припадају класи џентри (ниже племство, баронети, витезови, ексвајери и џентлмени). Енглески племићки систем се разликује од европског континенталног по томе што се у Европи читава породица сматра племићима. Парадоксално је то што се у Енглеској и сами чланови краљевске породице, који немају перског достојанства, сматрају простим људима, зато што немају посебни правни положај, који се разликује од других чланова друштва.

Подјела[уреди]

Постоји неколико врста перства са различитим привилегијама: перство Енглеске, перство Шкотске, перство Ирске, перство Велике Британије и перство Уједињеног Краљевства.

После уједињења са Шкотском постојао је договор да сви шкотски перови неће сједити у Дому лордова, већ да ће они бирати 16 представничких перова (енгл. representative peers). После савеза из 1801, Ирској је такође дозвољено да има 28 представничких перова. Ирски избори су престали 1922. када је Ирска Слободна Држава постала независна држава, а шкотски избори 1963. када је дозвољено свим шкотским перовима да сједе у Дому лордова. Сви чланови перства Енглеске, Велике Британије и Уједињеног Краљевства су сједили у Дому лордова, тако да избори нису били потребни.

Насљедни перови (енгл. hereditary peers) су перско достојанство које је насљедно и које потврђује монарх. Неки насљедни перови имају право насљедног мјеста у Дому лордова, док су раније имали сви.

Акт о апелационој надлежности 1876. и Акт о доживотном перству 1958. утврдили су положај доживотних перова (енгл. life peers). Сагласно одредбама ова два закона, предвиђено је да доживотни перови имају ранг барона. Због тога што је насљедство перства ограничено на мушкарце, многе жене имају доживотно перство.

Привилегије[уреди]

Привилегије перства у цјелокупности припадају перовима, њиховим женама и удовицама које се нису поново удале. Раније су привилегије перства биле доста широке, а у 20. вијеку остало их је било само три: право на суђење у Дому лордова под предсједавањем лорда високог стјуарда (укинуто 1948), право на пријем код монарха (њиме се не користе) и право да се не повинују грађанском хапшењу (користило се двапут 1945).

Такође постоји неколико права, која формално нису привилегије перства. На примјер, перови и њихове породице имају посебно протоколарно мјесто. Перови и пересе носе посебне круне при крунисању монарха; знаци тих круна се истичу на грбу титуле. Они се посебно облаче при крунисањима и када засједају у Дому лордова (ако су његови чланови).

Види још[уреди]