Дорски ред

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Грчки дорски стил
Римски дорски стил

Дорски ред је један од три реда организационог система класичне архитектуре. Друга два реда су јонски и коринтски. Постоје такође и два нижа реда, дебљи тоскански ред и богатија варијанта коринтског, сложени ред. Постоји више верзија дорског реда од којих је први и најстарији Грчки дорски ред од 7. века п. н. е.. Друга позната верзија је Римски дорски ред.

У својој оригиналној верзији грчки дорски стубови стоје директно на равном стубном подножју (стилобату) храма без посебне платформе. Труп стуба је канелуриран и завршава се вертикално са капителом без орнаментике. Капител се састоји од два дела:први,који се шири од трупа навише, ehinus (у облику јастучета) и четвртаста плоча названа абакусу која носи главни венац.

Наглашена карактеристика и грчке и римске верзије дорског реда су триглифи и метопе. Триглифи су декоративна удубљења стављена да представљају руб традиционалне дрвене греде која седи на једноставном фризу који је нижи део главног венца. Испод сваког триглифа су стилизовани округли клинови који изгледају као да су укуцани да би стабилизовали носећи систем стуба и греде. Триглифи су центрирани изнад сваког стуба и са још једним а понекад и два између стубова. Простор између триглифа су метопи који су некад просто а понекад мање скулптурисани. Размаци између стубова су обично постигнути пропорционалним и модуларним мерама мада су два спољна размака између ступова обично мања како би се дала већа визуелна снага угловима храма.

Римски дорски ред се разликује у томе што је висина главног венца смањена. Триглифи на крајњим странама главног венца су центрирани са стубом а не на углу архитрава као у грчкој верзији те ступови су мало виткији у својој пропорцији. Испод капитела астрагална профилација окружује стуб као прстен. Крунска профилација има блаже прелазе између фриза и венца и тиме наглашавају горњи руб абакуса. Римски дорски ред такође има профилацију на платформи која је иначе четвртастог облика а некад и уздигнута на плинту. Такође римски дорски стубови су равномерно канелурирани.

Један од најчувенијих храмова дорског реда је грчки Партенон изграђен у 5. веку п. н. е.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]