Експлозив (ТВ емисија)

С Википедије, слободне енциклопедије

Експлозив је документарна телевизијска емисија која се приказује на Првој телевизији.

Експлозив (Exploziv)
Ориг. називExplosiv
ВодитељТијана Николић
Ана Рајковић
Срђан Карановић
Земља Србија
ЛокацијаБеоград
Језиксрпски
Број сезона11
Уредник емисијеМарија Пребег
Дејан Вученовић
Емитовање
ЕмитерПрва телевизија
Формат слике1080i (16:9 HDTV)
Премијерно
приказивање
20. септембар 2010. — још траје
Званични веб-сајт

Настала је по узору на истоимену емисију немачког РТЛ-а. Приказивање је почело 20. септембра 2010. године и била је један од главних програмских адута новонастале Прве телевизије[1]. Емитује се у вечерњем термину радним данима. У сваком издању новинари доносе приче из различитих крајева Србије, региона и света. Формат је брзо стекао популарност међу публиком због широког дијапазона тема које обрађује. Мото емисије гласи "Аутентичне, животне приче које никога неће оставити равнодушним". Неки од запаженијих прилога Експлозива скренули су пажњу јавности на децу којој је потребан новац за лечење или позвали на прикупљање хуманитарне помоћи. Током више од десет година емитовања, Експлозив је донео репортаже из базе Бондстил, масонских ложа и Легије странаца, те екранизовао многобројне феномене, обичаје и шокантне приче.

Од самог почетка, ову емисију ствара уреднички тандем Марија Пребег Павић и Дејан Вученовић[2], као и водитељи Јасна Ђуровић (претходно Јовановић) и Срђан Карановић. Јасна Ђуровић је у јуну 2022. године напустила ТВ Прва, а заменила је Ана Рајковић.

Награде и признања[уреди | уреди извор]

Новинари редакције Експлозива константно освајају награде на бројним фестивалима у Србији и иностранству, као што су Интерфер, Прес витез и др.[3][4]

Јасна Ђуровић је 2019. године освојила награду за новинарску хуманост "Ђоко Вјештица", пошто је својим прилозима у овој емисији помогла прикупљање новца за лечење трогодишњег дечака из Аранђеловца.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Vojvodine, Javna medijska ustanovaJMU Radio-televizija. „TV "Foks" od 20. septembra - "Prva srpska televizija". JMU Radio-televizija Vojvodine. Приступљено 2021-04-13. 
  2. ^ tekst, P. R. „Intrigantne i eksplozivne priče: "Exploziv" o srpskim velikanima, prosjačenju, nestancima dece, podzemlju - Nova sezona od večeras, radnim danima u 18.50h na Prvoj”. Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-04-13. 
  3. ^ „Tri nagrade za Exploziv na internacionalnom festivalu medija i reportaže Interfer”. Glossy (на језику: српски). Приступљено 2021-04-13. [мртва веза]
  4. ^ „Exploziv ponovo osvaja nagrade na Interferu!”. prva.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-04-13. 
  5. ^ UNS, Piše:. „Jasna Đurović dobitnica nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ - Društvo - Dnevni list Danas”. www.danas.rs (на језику: српски). Приступљено 2021-04-13.