Камп Бондстил

С Википедије, слободне енциклопедије
Камп Бондстил, Косово и Метохија

Камп Бондстил (енгл. Camp Bondsteel) је главна војна база САД на Косову и Метохији која је под командом КФОР-а. Смештена поред Урошевца на истоку јужне српске покрајине, база служи као седиште НАТО-а за источни део КФОР-а. База је име добила по Џејмсу Бондстилу, америчком војнику из Вијетнамског рата.

Камп Бондстил је пројектовао 94. инжењерски грађевински батаљон заједно са приватном корпорацијом Келог, Браун енд Рут (КБР; Kellogg, Brown and Root). Камп је изграђен углавном од дрвета, са привременим баракама и ограђен је зидом високим 2,5 m.

Трајање базе[уреди | уреди извор]

Иако је била описивана као значајна и стратешка за заштиту америчких интереса у овом делу света 29. марта 2011. године је амерички амбасадор у Приштини Кристофер Дел најавио скоро затварање базе. Ово је најављено у склопу мера штедње, те да је постала велики финансијски терет и да је у складу са новом дефиницијом националних приоритета одлучено да се не финансира оно што није неопходно[1]. Међутим, убрзо је генерал Ерхард Билер, командант Кфора дао изјаву да се база неће још затварати и да ће трајати колико и мисија америчких војних снага на Косову[2]. Међутим, од априла 2011. године војну базу користе и други војници мултинационалних снага КФОР, а не само амерички.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Американци напуштају Бондстил, РТС, 29. март 2011.
  2. ^ Билер: „Бондстил“ још неће бити затворен Архивирано на сајту Wayback Machine (4. април 2011), Прес онлајн, 2. април 2011.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]