Прва српска телевизија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Прва српска телевизија
Тип телевизијска мрежа
Земља  Србија
Доступност национална (земаљски, путем кабловске и ИПТВ)
Седиште Аутопут за Загреб 22, Београд-Земун
Власник Срђан Миловановић
Кључни људи Мања Грчић, директор
Александар Радош, главни и одговорни уредник
Оснивач Фокс телевизија д.о.о.
Датум покретања 31. децембар 2006. (као Фокс)
20. септембар 2010. (као Прва)
Бивша имена Фокс (2006–10)
Формат слике 16:9
Веб-сајт www.prva.rs

Прва српска телевизија, скраћено Прва, српска је телевизијска станица која је 20. септембра 2010. наследила Фокс телевизију. Ова телевизија је прва телевизија са националном покривеношћу у Србији која део програма емитује у формату слике 16:9.

Почетак емитовања Прве[уреди]

Први логотип Прве српске телевизије (2010-2015)

Фокс се трансформисао у Прву 20. септембра у 18:00. Емитовање је почело у формату слике 16:9 „химном“ Прве српске телевизије коју пева Марија Шерифовић. Након химне су почеле Вести у истом, редизајнираном студију у којем су се емитовале Вести на Фоксу. После Вести уследила је емисија Експлозив Јасне Јовановић (сада Ђуровић), а одмах потом и ријалити емисија Дођи на вечеру. У 19:40 почела је немачка серија Све за љубав, која је једна од верзија Ружне Бети. Занимљиво је да ова серија, као ни Хиљаду и једна ноћ нису емитоване у формату 16:9 већ у досадашњем 4:3. У 21:00 почео је филм Последњи самурај који се емитовао у формату 16:9.

Програм[уреди]

Информативни програм[уреди]

 • Јутро са Јованом и Срђаном (Јована Јоксимовић, Срђан Предојевић)
 • Јутро са Наташом (Наташа Миљковић)
 • 150 минута (Маја Николић и Дејан Пантелић)
 • Летњих 150 минута (Дејан Пантелић, Јована Вукојевић, Наташа Аксентијевић)
 • 150 секунди
 • Вести
 • Евро пулс
 • Жариште
 • Домаћин
 • Ноћни журнал
 • Досије (Машан Лекић)
 • Иза решетака (Машан Лекић)
 • На месту злочина са Машаном (Машан Лекић)
 • Став Србије
 • Тачно 1 (Данијела Пантић, Сања Радан, Ивана Гајица, Срђан Илић, Ирена Поповић Јарчов, Александра Јанић, Милош Максимовић)
 • Тачно 9

Емисије[уреди]

Домаће серије[уреди]

Стране серије[уреди]

Као Fox (2006—2010)[уреди]

Почеци[уреди]

На конкурсу, који је организовала Републичка радиодифузна агенција, News Corp. је добио дозволу за покретање свог телевизијског канала. RTL група и CME Роналда Лаудера нису успели да добију националну фреквенцију у Србији. За генералног директора именован је Ден Бејтс. Неколико месеци касније 6. септембра 2006, Фокс телевизија је почела свој експериментални програм током ког је био приказиван њихов лого. Три дана касније, у 20 сати је приказан и први програм, документарац који је трајао око 45 минута, после ког је поново приказиван лого. Овакав програм се наставио и наредних десетак дана када су емитоване неке латиноамеричке сапунице, филмови, видео-спотови, утакмице УЛЕБ Купа, као и хрватски ток-шоу Сања.

FOX wordmark.svg

Дуго најављивана као српска и другачија, Фокс телевизија свој програм званично почиње 31. децембра 2006. године у 19 часова, централном информативном емисијом Фокс данас коју су водили Зоран Баранац и Јована Јакић. Исте вечери емитоване су и емисије ЕПП, Нај од нај, концерт Мадоне и филм. Емисија Убеди победи је приказивана пред изборе 21. јануара 2007. а водитељ је била Звездана Јовановић. За разлику од осталих телевизија вечерње вести, назване Фокс фокус, емитовале су се од 22 сата. Током почетног периода приказиване су углавном старије и јевтине америчке серије: Холивуд сафари, Полицијска академија, Алф, Одважни и лепи. Једине серије новије продукције су Случајеви из прошлости, Три хил и Трка око света.

Фокс вести[уреди]

Данас је први званични програм емитован на Фокс телевизији, 31. децембра 2006. године. Ове вести емитоване су у 19 часова из импровизованог студија, а обелижило их је неуспело укључење из студија Фокс њуза у Багдаду и видео-снимак у коме председник Њуз корпорејшон Руперт Мердок из студија Фокс њуза грађанима Србије жели срећну Нову годину. Водитељи су били Зоран Баранац и Јована Јакић. Успостављен је и Фокс инфо-систем са локалним станицама широм Србије, што омогућава бржи и лакши приступ локалним вестима.

После објављивања вести о хапшењу Радована Караџића, 21. јула 2008, око 23 сата и 15 минута почињу ванредне Вести, прве међу српским телевизијама. Водио их је Зоран Баранац, и трајале су до 3 сата и 30 минута после поноћи. На прес-конференцији одржаној неколико дана после хапшења, Цесид је телевизију Фокс прогласио најбржом, најефикаснијом и најобјективнијом. Од тада Вести побољшавају свој статус и постају гледаније, а Фокс телевизија промовише свој информативни програм као такав.

Током лета 2008. гаси се јутарњи програм Фокс и пријатељи

Велика промена догађа се 22. септембра 2008. када се Вести премештају у 18 часова, и продужавају се на један сат. Са приказивањем почиње и Фокс 900 секунди – јутарње вести у 7 сати.

На Фоксу је било неколико политичкох емисија: Убеди-победи, Реците народу, Тања Видојевић и... , али ниједна од њих се данас не налази у програму. Само се Убеди-победи емитује у време избора и на саму изборну ноћ.

У јуну 2009. омогућено је гледање Вести на интернет сајту Фокса.

Дана 20. августа 2009. информативна редакција је смањена на само пет новинара, три водитеља и два уредника. Вести су скраћене на 30 минута и не емитују се викендом. Отказан је и програм 900 секунди.

Дана 12. октобра 2009. је измењен студио Вести, у позадини се виде само телевизори, док је остатак црне боје, додати су и неки светлосни ефекти наранџасте боје, уместо плаве боје на великом натпису сада је наранџаста, а уклоњена је и цев иза деска која је одвајала студијски од редакцијског дела.

Лица: Зоран Баранац, Звездана Јовановић Поповић и Ана Митић. У јулу 2010. тиму се придружује и Александра Јанић.

Директор Информативног програма до августа 2009. била је Татјана Видојевић.

Рејтинзи[уреди]

Од почетка постојања, Фокс телевизија била је последња телевизија са националном фреквенцијом по гледаности. Како је пролазило време, њен пласман био је све бољи. Тако је постала телевизија са најбржим растом, и сада заузима четврто, у неким периодима треће место, иза РТС 1, Пинка, Б92, а испред РТС 2, ТВ Авала и Хепи ТВ.

Свој рекорд у гледаности Фокс телевизија достигла је 14. фебруара 2009. када је емитовано финале Сурвајвора, а у програм се укључило 27% гледалаца.[1]

Дана 26. јуна 2009. Fox је био други у ударном термину (после Пинка) захваљујући емисији Нинџа ратници, али и серији Убиства у Мидсомеру и филму.

У првој половини 2009. Fox је и званично претекао Б92 и постао трећа национална телевизија по гледаности, са уделом од 7,9 посто. У другој половини пада на 4. место, како на Б92 почиње нова сезона Великог брата.

У првих неколико месеци 2010. године Fox повећава своју гледаност на око 10 посто и заузима треће место међу националним телевизијама по гледаности. Гледаност Б92 знатно опада, на само 6,6 посто.

Пренос оснивачких права[уреди]

Већински власник телевизије Fox (49%, јер српски закон не дозвољава да страна компанија има већи удео), Руперт Мердок и његова News Corporation планирали су продају свог удела у Фокс телевизији крајем 2008. Поред српске, требало је да буду продате и остале телевизије у источној Европи .[2]. Крајем октобра објављено је да ће RTL купити ТВ Авалу (што се није догодило), а да CME не планира куповину нових станица због Глобалне економске кризе.

News Corporation и Antenna Group саопштили су крајем 2009. године да су постигли споразум о преносу оснивачких права у Фокс телевизији, јер по српском закону није могућа продаја телевизије, како би се Корпорација сконцентрисала на приоритетнија (профитабилнија) тржишта.[3] У фебруару 2010. објављено је и да ће News Corporation продати 100 посто власништва у bTV за око 400 милиона долара. Процењује се да је у то време дуг Fox-а био око 5 милиона евра.

У априлу 2010. објављено је да се Ден Бејтс враћа у САД због личних разлога и да ће га на месту генералног директора Фокса заменити Дејан Јоцић.[4]

Фокс постаје Прва ТВ[уреди]

Како је крајем 2009. године Antenna Group постала власник Фокс телевизије, није било познато које име ће се убудуће звати ова телевизија. Током априла и маја било је спекулација да ће телевизија променити име, и то највероватније у Прва српска телевизија. Почетком августа медији су пренели план Фокса да од јесени носи име Прва српска телевизија, или скраћено Прва ТВ.[5] Почетком септембра је обављено да ће телевизија носити ново име од 20. септембра 2010. Како према српском закону није дозвољено да телевизија мења своје име, од РРА је добијена само дозвола за коришћење акронима ПСТ или имена Прва ТВ за он и офскрин промоцију. Директор маркетинга Александар Радош је најавио да тада почиње нова сезона на Првој ТВ. Познато је да ће се у ТВ сезони 2010/2011. приказивати: Сурвајвор ВИП Србија (3. сезона), Дођи на вечеру, Домаћине ожени се, Желите ли да постанете милионер, Вече са Иваном Ивановићем, Фајронт република, Експлозив, Ексклузив, Паклена кухиња, Галилео, Ја волим Србију, а у плану за 2011. су и Икс фактор и Топ модел.

Промена власничке структуре[уреди]

Почетком децембра 2018. године Antenna Group је објавила да се повлачи са тржишта Србије и Црне Горе и да је извршила аквизицију телевизијских канала (Прва, О2, Прва ЦГ, специјализовани кабловски канали), радија Плеј и својих портала Срђану Миловановићу, бившем власнику кабловског оператера Kopernikus Technology за 180 милиона евра. Ова аквизиција је критикована од стране опозиције у Србији зато што је брат Срђана Миловановића високи функционер СНС, и по њима је куповина Прве и О2 ТВ потврда "медијског мрака". Посланици Саша Радуловић и Бранка Стаменковић су поднели кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против више лица због ""основане сумње на злоупотребу положаја одговорних лица", а поводом куповине ТВ Прва и продаје Kopernikus Technology Телекому Србија.[6]
[7]

Види још[уреди]

Референце[уреди]