Пређи на садржај

Елија Капитолина

С Википедије, слободне енциклопедије
Елија Капитолина на мапи Мадаба

Елија Капитолина (лат. Aelia Capitolina, пуни назив лат. COLONIA ÆLIA CAPITOLINA) је био римски град који је подигнут на рушевинама Јерусалима. Град је добио име по римском цару Хадријану.

Име[уреди | уреди извор]

Елија (лат. Aelia) је дошла од Хадријановг имена, док је Капитола (лат. Capitolina) значило да је нови град посвећен Јупитеру Капитолу, чији је храм саграђен на мјесту негадашње јеврејског храма, на Храмовој гори.[1] Арапски назив Илија (арап. إلياء) је изведен од латинског назива Aelia, и то је био један од раних арапских назива за Јерусалим.

Оснивање[уреди | уреди извор]

Јерусалим је разорен након опсаде Јерусалима 70. године.[1] Шест десетљећа након тог догађаја главни град Јудеје је остао ненасељен, што је Хадријан примјетио током својих путовања по источим крајевима царства. Када је обећао да ће обновити рушевине Јерусалима 130. године, сматрао је да ће обновљени град бити поклон јеврејском народу. Међутим, када је Хадријан посјетио Јерусалим речено му је да би обнова Другог храма охрабрила нове побуне,[2] стога је одлучио да град обнови као римску колонију у којој би били насељени легионарима.[3]

Бар Кохба побуна, која је трајала 3 године, је разбјесњела Римљане, а Хадријан је одлучио да протјера јудаизам из провинције. Забранио је обрезивање, а провинција Јудеја је преименована Сирија Палестина и Јеврејима (обрезаним мушкарцима) је забрањен улазак у град под претњом смрти.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Chisholm, Hugh, ур. (1911). „Aelia Capitolina”. Encyclopædia Britannica (на језику: енглески). 1 (11 изд.). Cambridge University Press. 
  2. ^ Midrash Rabba, Genesis Rabba 64 (end)
  3. ^ Benjamin Isaac, The Near East under Roman Rule: Selected Papers (Leiden: Brill 1998)