Емилијан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марко Емилије Емилијан
Aemilian1.jpg
Емилијан
Пуно име Марко Емилије Емилијан
Датум рођења 207. или 213.
Место рођења Гирба, данашњи Тунис
Римско царство
Датум смрти 253.
Место смрти Сполетум
Римско царство
Супружник Корнелија Супра
Римски цар
Претходник Требонијан Гал
Наследник Валеријан

Марко Емилије Емилијан (лат. Marcus Aemilius Aemilianus Augustus; рођен око 207. или 214. - умро 253. године) био је римски цар мање од три месеца током 253. године.

Биографија[уреди]

Емилијан је рођен у сиромашној породици у Ђерби (источна обала Туниса) Африка. Оженио се Корнелијом Супром, али то је готово једини детаљ из његовог раног живота који је познат. Као прво зна се са сигурношћу да је био конзул, пре него што је 252. постао управник Горње Мезије, Требонијан Гал био је проглашен за цара после смрти Деција Трајана. Емилијан је био послат да га замени у функцији управника Горње и Доње Мезије и Паноније. Његов први задатак је био да се осигура лимес на Дунаву, који су угрожавали Готи, под заповедништвом њиховог краља Книве.

Корнелија Супра (или Супера) била је Емилијанова жена

Требонијан Гал је осигурао престо. Ипак, није био популаран у војсци, нарочито због мира који је склопио са Готима, као и због напада персијског шаха Шапура I против Сирије. Емилијан није прихватио да исплати Готима данак 253. године. Онда су Готи напали преко Дунава, али их је Емилијан победио тог лета. Војска је на то прогласила Емилијана Јула или Августа 253. за цара. Да би се утврдио на власти, Емилијан је кренуо на Рим. Требонијан Гал и његов син Волусијан су сакупили војску, али их је незадовољна војска убила и изјаснила се за Емилијана.

Римски сенат је потврдио Емилијаново именовање и признало му титулу Августа. Али, Валеријан, намесник провинција на Рајни, кренуо је са војском према југу, како би осветио Требонијана Гала и Волусијана. Када су се две војске приближиле јенда другој, Емилијана су убили његови војници и прешли на противничку страну, уплашени снагом Валеријанових војника. Еутропије је написао: Емилије потиче из једне безначајне фамилије, његова владавина је била још безначајнија, и у трећем месецу његове владавине био је убијен.


Спољашње везе[уреди]Претходник:
Требонијан Гал
Римски цар Наследник:
Валеријан
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}