Пређи на садржај

Ени Канон

С Википедије, слободне енциклопедије
Ени Канон
Ени Џамп Канон
Лични подаци
Датум рођења(1863-12-11)11. децембар 1863.
Место рођењаДовер, Делавер, САД
Датум смрти13. април 1941.(1941-04-13) (77 год.)
Место смртиКембриџ, Масачусетс, САД
ОбразовањеRadcliffe College, Универзитет Харвард, Велсли
Научни рад
Пољеастрономија
Познат поКласификација звезда

Ени Џамп Канон (енгл. Annie Jump Cannon; Довер, 11. децембар 1863Кембриџ, 13. април 1941) била је амерички астроном позната по стварању Харвардске спектралне класификације. Ово је био први озбиљан покушај да се класификује велики број звезда по њиховој тепмератури.

Живот и школовање[уреди | уреди извор]

Ени је рођена у Доверу у САД. Била је најстарија од три сестре. Отац Вилсон (Wilson Cannon) бавио се изградњом бродова а мајка Мери (Mary Jump) била је домаћица кући. Она је прва научила Ени о сазвежђима. Ени је патила од озбиљне врсте грознице, што је касније у току њеног живота довело до губљења слуха. То јој је веома отежало интеракцију са људима, па се концентрисала само на свој рад. Никада није имала мужа и децу.

Ени је била изузетан студент, а посебно јој је добро ишла математика. 1880. године послата је у колеџ у Масачусетс где је студирала физику и астрономију. 1884. дипломирала је и вратила се кући у Делавер. Ени се такође бавила фотографијом. 1892. кренула је на пут по Европи да би фотографисала разне призоре, а кад се вратила у САД њене најбоље слике биле су објављене у једном од тадашњих најчитанијих магазина.

Мајка јој је умрла 1894. када се Ени вратила из Европе. Тада је била принуђена да нађе посао, и уз помоћ бившег инструктора са колеџа, запослила се као професор физике. У току својих професорских почела је да учи о спектроскопији и похађала је разне курсеве астрономије. Наставила је студије на Radcliffe колеџу који је имао приступ Харвардској опсерваторији. 1896. један од професора, Едвард Пикеринг, запослио ју је као асистента на опсерваторији.

Каријера[уреди | уреди извор]

1896. када је Ени добила посао у Харвардској опсерваторији, постала је једна од "Пикерингових жена" које је Пикеринг запослио да би помогле у завршавању Хенри Драперовог каталога. Овај каталог давао је информације о звездама до девете магнитуде. Веома брзо почеле су свађе о томе како класификовати звезде. Неки су желели веома упрошћену класификацију, док су други желели компликованији систем. Ени је помогла да се направи компромис а звезде су подељене по спектралним класама О, Б, А, Ф, Г, К, М. Шему је базирала на основу јачине Балмерове апсорпционе линије. Каталог је прихваћен 1901.

Ени Канон у Харвардској опсерваторији

Ени и остале жене са харвардске опсерваторије биле су критиковане од стране друштва јер се мислило да жене треба да раде само у кући. Ако су одлучиле да се запосле, добијале би минималну плату за веома напоран рад. Радиле би 6 дана у недељи, 7 сати дневно а добијале по 25 центи за плату. Ени је била прва да се томе супротстави, помагала је другим научницима да се прославе, и писала популарне чланке о астрономији.

Њен труд се исплатио. До краја свог живота класификовала је преко 500 000 звезда, открила 300 променљивих звезда, 5 нова, и једану спектроскопски двојну звезду. Могла је да класификује по 3 звезде у минути, знајући одмах по спектру у коју класу звезде спадају. Њен каталог званично је прихваћен 9. маја 1922. а користи се и данас.

Извори[уреди | уреди извор]