Ески Сарај

С Википедије, слободне енциклопедије
Ески Сарај

,,Стара палата"

Истанбул, зидине Ески Сараја, илустрација Насуха Матракчије
Истанбул, зидине Ески Сараја, илустрација Насуха Матракчије
Истанбул, зидине Ески Сараја, илустрација Насуха Матракчије
Информације
Локација Истанбул, Османско царство
Статус уништена
Саграђена с. 1453-1455/1458.

Ески Сарај ( „Стара палата“ на турском), познат и као Sarây-ı Atîk-i Âmire, био је раскошан објекат у Цариграду током периода османске владавине, и прва таква палата изграђена у граду након освајања Цариграда 1453. Налазила се у четврти Бејазит у округу Фатих, у области у којој се сада налази главни кампус Истанбулског универзитета, између џамије Сулејманије и џамије Бајазита II.

Изградња палате[уреди | уреди извор]

Изградња палате је почела убрзо након освајања 1453. године, а завршена је 1458. године. Иако су историчари тог периода попут Дуке и Критовула са Имброса тврдили да је изградња завршена 1455. опште мишљење је да су до тада разни делови као што су харем и вила били завршени, али да је изградња у потпуности завршена тек 1458. године.

Евлија Челебија је у свом Путопису навео да је градња палате почела 1454. године на месту старе цркве и да је палата била окружена чврстим правоугаоним зидом прекривеним плавим оловом, чији је обим износио 12.000 аршина, што је приближно 9 km (5,6 mi)  [1]

Премештање двора[уреди | уреди извор]

Касније током своје владавине, Мехмед II је почео да гради Топкапи палату, а када је палата завршена 1478. године, настанио се у њој. Иако је султан живео у Топкапи палати, наставио је да посећује харем у Ески Сарају одређеним данима у недељи. У наредним годинама, палата и њено земљиште претрпели су бројне промене. Почетком 1500-их, султан Бајазит II је саградио џамију делимично на територији палате. Насух Матракчија је направио минијатуру палате, са два зида и стамбеним зградама дуж унутрашњег зида. У периоду између 1540. и1541, Ески Сарај је у великој мери изгорео у пожару. Након пожара, који је уништио харем палате, харем тадашњег султана, Сулејмана Величанственог, трајно је пресељен у палату Топкапи („Нова палата“), где ће харем свих наредних султана и остати. У Ески Сарај су на захтеве владајућих Валиде султанија слате мајке преминулих султана, жене бивших султана, осрамоћене конкубине или принчеви оптужени за издају.

У периоду између 1625. и 1632, за време владавине Мурада IV, палата је обновљена, али је 1687. године у близини палате избио велики пожар, који је до следеће вечери захватио Ески Сарај. Пожар је трајао пет сати и велики део палате је изгорео. Већину становника палате су успеле спасити аге и друге слуге, али је Султанија Хатиџе Муазез подлегла последицама пожара већ наредног дана.[2] Остаци палате нису сачувани.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Fotic, Aleksandar. „“Receptions of Evliya Çelebi’s Seyahatname in Serbian Historiography and Challenges of the Original Manuscript”, Evliya Çelebi in the Borderlands: New Insights and Novel Approaches to the Seyahatname, eds. V. Kursar, N. Moačanin, K. Jurin-Starčević, Zagreb 2021, 149-163 (full text)”. 
  2. ^ „Wayback Machine”. web.archive.org. 2020-02-27. Архивирано из оригинала 27. 02. 2020. г. Приступљено 2023-12-13. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]