Ета аквариди

С Википедије, слободне енциклопедије
η-Аквариди
Сазвежђе Водолија, у горњем левом углу се налази η Водолије, у чијој близини је и радијант овог роја
Родитељско телоХалејева комета|1P/Halley
Радијант
Ректасцензија338°
Деклинација-1°
Метеорски рој
Време активности19. април — 28. мај
Датум максимума5. мај
Брзина60 km/s
Зенитна часовна активност60
Види још: Списак метеорских ројева
Орбита Халејеве комете, матичног тела η-Акварида

η-Аквариди су један од најзначајнијих метеорских ројева јужне хемисфере, мада су видљиви и са северне полулопте, до 45° северне географске ширине. Максимум активности је широк, висок ЗХР траје неколико дана. η-Аквариди су забележени у кинеским аналима још у 8. веку, а 1900. године је поуздано доказано да се ради о материјалу ослобођеном из Халејеве комете. Осим η-Акваридима, Халејева комета је матично тело и Орионидима, али се оба роја налазе релативно далеко од орбите Халејеве комете, тако да ЗХР не зависи од проласка комете у близини Земљине орбите, а честице које видимо су давнашње (рачунарски модели указују на то да η-Аквариди које сада видимо потичу од метеороида ослобођених најкасније 837. године)[1].

Види још[уреди | уреди извор]
Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jürgen Rendtel and Rainer Arlt (2011). Handbook for Meteor Observations. Potstdam: International Meteor Organization. ISBN 978-2-87355-020-2. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Jürgen Rendtel and Rainer Arlt (2011). Handbook for Meteor Observations. Potstdam: International Meteor Organization. ISBN 978-2-87355-020-2. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]