Пређи на садржај

Етнографски музеј у Сплиту

С Википедије, слободне енциклопедије
Етнографски музеј у Сплиту
Оснивање1913.
ЛокацијаСплит
 Хрватска
ДиректорСилвио Браица[1]
АдресаИза Вестибула 4[2]
Веб-сајтhttps://etnografski-muzej-split.hr/

Етнографски музеј је званично основан 1913. године и од 2004. се налази у згради поред Перистила у југоисточном делу Диоклецијанове палате у историјском центру Сплита. Зграда у којој је смештен музеј, која је од античких времена више пута обнављана, је била током четвртог века царева одаја за спавање и самим тим најинтимнији део палате.

Историја[уреди | уреди извор]

Оснивање музеја се везује за задарског племића, инжењера архитекте и првог директора Занатске школе у Сплиту Камила Тончића.[3] Године 1906. је основао „Течај за чипке и народни вез”, а 1907. и течај за ткање. Од 1907. се прикупља етнографска грађа која је служила као узорак за рад ђацима и при школи је основана етнографска збирка.[3] Од 1909. у склопу завршних школских изложби се излаже и етнографска грађа, а од 1910. и радови народа, народне ношње из свих крајева Далмације. Та изложба је убрзо постала стална поставка у једној учионици школске зграде отворена за посетиоце названа „Народни музеј”, „Покрајински музеј за народни обрт и уметност” и „Земаљски музеј за народну индустрију и народну уметност”.[3] Године 1913. Министарство у Бечу одобрава први музејски статут у којем се утврђује Управни одбор, а Тончић постаје директор.[3] Исте године музеј објављује први број свог часописа „Коледар Покрајинског музеја за народни обрт и умјетност у Сплиту”, који излази само и следеће године.[3] За време Првог светског рата Тончић скрива етнографску збирку по кућама и у згради данашње Галерије уметности јер је влада у Бечу хтела предмете да пребаци у Грац.[3] Након рата се поново враћа у зграду Занатске школе, а 1919. године у зграду Пољопривредне школе близу Археолошког музеја где се оснива друга стална поставка.[3] Тада сакупљају предмете из свих јужнославенских подручја и музеј тако постаје регионални.[3] Године 1923. Сплит почиње да финансира музеј, а Тончића постављају за директора.[3] Следеће године музеј добија нову зграду на Народном тргу, а службено утемељење и Правилник су прихваћени у општини 1927. године.[3] У тој згради је постављена трећа стална поставка. Од средине двадесетих година из музеја је почело издвајање уметничких слика и дела тако да је 1931. основана Галерија уметности и смештена је у Ловретској улици број 11.[3] Године 1934. је промењена четврта стална поставка која је трајала до Другог светског рата када је музеј био у опасности јер је тадашња власт хтела његову грађу преместити у Рим. Тончић је одуговлачењем и сталним премештањем то избегао и збирку је у целини сачувао.[3] Године 1946. је постављена пета музејска поставка, прва коју није радио Камило Тончић. Музеј је службено назван Етнографски музеј у Сплиту.[3] Године 1965. се поставља шеста музејска поставка, од 1989. организују само привремене изложбе у свом простору или гостују у другим институцијама.[3] Музеј садржи збирку јадранских ношњи, збирку накита и збирку загорских ношњи уз већ постојеће збирке оружја и уметничких предмета. Године 2005. је пребачен у нову зграду на адреси Северова 1 где је отворена нова поставка.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Etnografski muzej Split > Muzej > Struktura zaposlenih”. etnografski-muzej-split.hr. Приступљено 2022-10-01. 
  2. ^ „Etnografski muzej Split > Kontakt”. etnografski-muzej-split.hr. Приступљено 2022-10-01. 
  3. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к л љ м „Etnografski muzej Split > Muzej > Povijest muzeja”. etnografski-muzej-split.hr. Приступљено 2022-10-01. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Етнографски музеј у Сплиту на Викимедијиној остави