Портал:Хрватска

Из Википедије, слободне енциклопедије


 
 
Иконица уреди
Портал Хрватска

Република Хрватска (хрв. Republika Hrvatska) је балканска, јужноевропска и медитеранска држава. Хрватска заузима површину од 56.542km² и у њој живи око 4,5 милиона становника. На северу се граничи са Словенијом и Мађарском, на истоку са Србијом, Босном и Херцеговином и Црном Гором, а на западу на Јадранском мору са Италијом. Обала Хрватске заузима већи део источне обале Јадранског мора.

Територија Републике Хрватске је подељена на 21 жупанију. Главни град Хрватске је Загреб. Са око 780 хиљада становника он је административно, економско и културно средиште Хрватске.

Хрватска као независна држава постоји од распада СФРЈ, а у Уједињене нације је примљена 1992. Хрватска је чланица Светске трговинске организације и Цефте и кандидат за чланство у Европској унији је од 2004. На самиту НАТО2008. Хрватска је позвана да приступи овој организацији.

даље


 
 
Иконица уредиЧланак месеца
Ријека

Ријека (хрв. Rijeka, на другим дијалектима хрватског језика: Rika и Reka, сл. Reka, итал. Fiume, мађ. Fiume, нем. Sankt Veit am Pflaumb) је трећи по величини град у Хрватској и административно средиште Приморско-горанске жупаније. У Ријеци живи 144.043 становника. Са околином која обухвата простор бивше општине Ријека са општинама Вишково, Чавле, Клана, Јелење и Кострена, и градовима Кастав, Краљевица и Бакар, Ријека има 191.647 становника, док у ширем подручју града живи 270.000 становника (према попису становништва из 2001. године).

Град се још у 19. веку због свог идеалног географског положаја и дубине мора у Ријечком заливу, као делу већег Кварнерског залива Јадранског мора, развио у једну од највећих средњоевропских лука и моћно индустријско средиште. Данас је Ријека највећа морска лука Хрватске. Од индустријских делатности веома је развијена бродоградња. У граду се налазе два велика бродоградилишта: 3. мај и Виктор Ленац. Ријека је била значајна и као једно од важнијих финансијских средишта бивше Југославије.

У Ријеци се налази Хрватско народно позориште Иван пл. Зајц саграђено 1885. и универзитет у Ријеци, основано 1973.

даље Архива
 
 
Иконица уредиСлика месеца
 
 
Иконица уредиДа ли знаш да...
Плитвичка језера
Архива
 
 
Иконица уредиБиографија
Иван Мештровић

Иван Мештровић (15. август 1883, Врпоље16. јануар 1962, Саут Бенд) је био хрватски и југословенски вајар и архитекта и један од највећих скулптора 20. вијека. Дипломирао је ликовну академију у Бечу, затим је био професор на ликовним академијама у Загребу, Сиракузи (1947) и Саут Бенду (1955).

Даље Архива


 
 
Иконица уредиСјајни чланци

Ово је списак најбољих чланака на Википедији на српском језику који се тичу Хрватске:

  • Cscr-featured.svg Сјајни чланци:

Ријека - Загреб - Паклени отоци

  • Symbol thumbs upzel.svg Добри чланци:
Марио Анчић - Бранимир Штулић - Шибенско-книнска жупанија
 
 
Иконица уредиПотребни чланци
 
 
Иконица уредиСродни портали
 
 
Иконица уредиУредници пројекта
 
 
Иконица уредиОстали портали на српској википедији
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТЛингвистикаМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораЧилеШахШведскаШпанија