Жерар Ланван

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Жерар Ланвен)
Жерар Ланван
Ланван 2008. године
Лични подаци
Датум рођења(1950-06-21)21. јун 1950.(73 год.)
Место рођењаБулоњ Бијанкур, Сенски висови, Француска
Занимањеглумац
Породица
СупружникШантал Беноист
Рад
Активни период1976 – данас
gerardlanvin.skyrock.com
Веза до IMDb-а

Жерар Ланван (франц. Gérard Lanvin; 21. јуна 1950. године, Булоњ Бијанкур, Сенски висови), француски је позоришни и филмски глумац.[1][2][3]

Упознао је Миу-Миу и Колуша, који су га позвали да ради у позоришту Кафе д ла Гард. У позоришту, Ланван је деловао као сценски радник и инжењер осветљења. Затим је заједно са Мартином Ламотом и Кристин Дејо основао сопствено кафе-позориште Ла Верв Пикар.

Ланван је преко Колуша добио улогу у комедији Нећете добити Алзас и Лорену (1977). Али глумац је освојио популарност након филма Избор оружја (1981) и добијања награде Жан Габен за улогу у филму Чудан случај. Ланван је био оличење нове мушкости француске кинематографије. После успеха у филму Специјалисти Патриса Леконта, где је играо уз Бернара Жироа, заузео је место међу најбољим глумцима Француске. Ланван је заједно са Патрисом Лекомтом и Патриком Дјулфом написао Желим те (1985). Филм је добио негативне критике и био је комерцијални неуспех. Деведесетих година, глумац је ретко глумио, радије је радио са познатим редитељима: Клодом Лелушом, Никол Гарсијом, Бертраном Блијеом. Добио је главну улогу у филму Гангстерска прича (2011).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Média, Prisma. „Gérard Lanvin - La biographie de Gérard Lanvin avec Voici.fr”. Voici.fr (на језику: француски). Приступљено 2023-01-18. 
  2. ^ Média, Prisma. „Gérard Lanvin - La biographie de Gérard Lanvin avec Gala.fr”. Gala.fr (на језику: француски). Приступљено 2023-01-18. 
  3. ^ „Gérard Lanvin - Rotten Tomatoes”. www.rottentomatoes.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-01-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]