Жил Верн (ресторан)

С Википедије, слободне енциклопедије
Ресторан „Жил Верн” у Паризу
Информације
Локација Ајфелова кула, Париз,  Француска
Координате 48° 51′ 30″ N 2° 17′ 40″ E / 48.85833° С; 2.29444° И / 48.85833; 2.29444
Статус завршено
Отварање 2019.

Жил Верн (франц. Le Jules Verne) је ресторан у Паризу. Ресторан се налази на другом спрату Ајфелове куле и специјализован је у класичној француској кухињи. Тренутни главни кувар је Фредерик Антон, један од најбољих кувара Француске.[1]

Опис ресторана[уреди | уреди извор]

Ресторан представља и један од гастрономских симбола Париза. На лето протекле године ресторан је отворен после дуже паузе и управо овакав какав је сада – дизајнерски освежен и са новим менијем привлачи значајну пажњу туриста па не чуди информација да је резервације за њега неопходно направити чак два месеца унапред, минимум.

Ново издање ресторана дизајнирао је ​чувени либански архитекта Алин Асмар д’Аман​. Нијансе које доминирају су тамно сиве, млечно беле и небескоплаве и подсећају на небо над Паризом.

На самом улазу гости се превозе приватним лифтом како би стигли до стола за уживање у кулинарским специјалитетима.

Кухиња[уреди | уреди извор]

У кухињи ресторана могу пронаћи Фредерика Антона, кувара са три Мишелин звездице.

Главна просторија[уреди | уреди извор]

Главна просторија

Главну просторију красе столови од брушене француске храстовине са седефастим украсима. Около су сива дрвена седишта са наслонима од плетеног прућа и плишаним јастуцима, односно заобљеним сиво тапацираним софама. Тањири су иначе замењени савременим глазираним керамичким књигама, при чему је свака од њих украшена цитатом из књиге ”Пут у средиште Земље”.

Читава нова визија овог ресторана заправо је инспирисана прошлошћу Ајфеловог торња, односно раним 1900-тим годинама и литерарним печатом који је оставио француски књижевник Жил Верн.

Један зид у дневном боравку краси фотографија легендарног креатора Карла Лагерфелда.

Изјава о ресторану[уреди | уреди извор]

Будући да ресторан одликују Мишелинове звездице, првенствено га предлажемо као врхунску кулинарску дестинацију коју треба да посетите.

— Једна од посетилаца

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Le Jules Verne - Le nouveau chef”. www.restaurants-toureiffel.com. Приступљено 12. 1. 2021.