Замак Кадор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Замак Кадор

Замак Кадор (енг. Cawdor Castle) се налази на око 20 километара источно од Инвернеса, у источном средишту Шкотских висоравни. Овај замак је настао у XIV века као утврђена кула односно Донжон око кога се касније развио данашњи замак са вртовима. Познат је по Шекспировој трагедији Магбет, чија је средишња личност истоимени тен Кадора. Данас је отворен за јавност током пролећа, лета и јесени, а у њему живи удовица 6. ерла и 24. тена Кадора.

Прошлост[уреди]

Зид, горњи спратови и масивна гвоздена капија дограђени су у периоду од 1454. до 1455. године. Челична капија је донесена из оближњег дворца Лохиндорб око 1455. године, када је шкотски државни савет наредио тену Кадора да размонтира Лохиндорб, након што је одузет ерлу од Мораја. Стрелишта су дограђена у XVI и XVII веку.

Први тен Кадора је именован 1236. године од стране Александра II (12141249). Трећег тена је убио сер Александер Рајт, из оближњег дворца Рајт. Клан Кембел је преузео контролу над утврђењем заробивши дванаестогодишњу наследницу 1511. године, након чега су је удали за сина грофа од Аргајла. Кембели су задржали дворац одупирући се лорду Лорету за време јакобитског устанка 1746. године.

Вртови[уреди]

Кадор је познат по своја три врта. Први је Воленд Гарден, који је најстарији и настао је око 1600. године, а касније је постао башта за банкете. Флаувер Гарден је засађен неких 100 година после и био је намењен за боравак у касно лето и јесен, а због разноврсних биљних врста башта је интересантан и у рано пролеће. Вајлд Гарден је најмлађи од њих, а засађен је 1960. године.

Легенде везане за замак[уреди]

Према легенди једног дана је тен Кадора натоварио магарца златом и путовао са њим по селима, говорећи да где год магарац легне да се одмори, на том месту ће он подићи замак. Магарац је легао поред неког дрвета и тен је подигао замак око тог дрвета, за које се мисли да је био глог који је увенуо 1372. године. Верује се да су два духа настањена у овом здању. Један је дух плаве даме у плавој сомотској хаљини, а за другог се верује да је Џон Кембел, први лорд од Кадора.

Спољашње везе[уреди]

Координате: 57°31′26″N, 3°55′20″W