Пређи на садржај

Застава Мјанмара

С Википедије, слободне енциклопедије
Застава Мјанмара

Застава Мјанмара је званично усвојена 21. октобра 2010. године и прати промену у називу државе из Унија Мјанмара у Савезна Република Мјанмар и избор нове химне, који су проистекли из новог устава који донет пред изборе на свим нивоима који су одржани 7. новембар 2010. године и који означавају транзицију државе из владавине војне хунте у цивилну државу.

Нова застава је заменила стару која је била у употреби, од проглашења социјалистичке републике од стране Не Вина, у периоду између 3. јануара 1974. и 21. октобра 2010. године.

Опис заставе

[уреди | уреди извор]

Застава се састоји од три хоризонтална поља истих висина од којих је горње поље жуто, средње зелено и доње црвено. На средини заставе се налази, велика, бела петокрака звезда.

Жута броја симболизује солидарност, зелена мир, спокој и зеленило, а црвена храброст и истрајност. Бела петокрака звезда симболизује значај јединства савеза Мјанмар.

Опис заставе коришћене у период од 1974 до 2010.

[уреди | уреди извор]
Застава коришћена од 1974 до 2010.

Застава се састоји од црвеног поља са плавим квадратом у горњем левом углу. Унутар њега налази се зупчаник са стабљиком риже. Ти социјалистички симболи представљају раднике и сељаке. Зупчаник окружују 14 петокраких звезда које представљају административне дивизије Мјанмар.

Бела боја симболизује чистоћу, плава мир и интегритет, а црвена храброст.

Историјске заставе Бурме/Мјанмара

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]