Пређи на садржај

Портал:Хералдика

С Википедије, слободне енциклопедије

Хералдика на српској Википедији

Овај портал је предвиђен за википедијанце који се интересују за хералдику. Овде можете наћи повезнице ка најинтересантнијим областима и новостима из хералдике.

Хералдика је наука о грбовима, помоћна историјска наука, настала у 11. веку. Хералдика је подељена по областима којима се бави, на више грана. Она је развила велику разноврсност симбола којима се користи, и доделила специфична значења сваком од њих.

Уколико желите да мењате ову страну пређите овде.

Изабрани чланак

Основни грб Београда
Основни грб Београда

Грб Београда је званични симбол Града Београда и постојан је у три нивоа — као Основни или Мали, Средњи и Велики грб.

Историја хералдичког представљања Београда је дуга и сеже до времена када је град први пут постао српска престоница за време Деспота Стефана Лазаревића када се овај симбол први пут индиректно помиње у Деспотовом Житију. Први познати хералдички уобличен грб града се појављује у XVI веку и највероватније је угарског порекла. Но, као и сама историја града, тако је и његов грб био несталан. Како је град прелазио из руке у руку различитих освајача, тако се и његово хералдичко представљање мењало — било да град уопште није имао свој грб као под Османлијама, или да је добио сасвим нови под Аустријанцима. Историја грба Београда који је данас у употреби је почела 1931. године када је званично изабран, након конкурса на коме је победио рад Ђорђа Андерјевића Куна. У социјалистичко доба грб је занемариван, да би након демократских промена 90-их година доживео своју реафирмацију, а од 2000-их и реорганизован у три степена, какав је и данас у употреби.

Изабрани грб

Грб Београда према Балвазоровом кодексу из 1687/1688. године
Грб Београда према Балвазоровом кодексу из 1687/1688. године
Први грб Београда

Сјајни и добри чланци

Сјајни чланци:
Грб БеоградаГрб Бање Луке

Добри чланци:
Још увек нема :(

Подела хералдике

Да ли знате да …

Потребно урадити

Ово је списак чланака које је потребно направити или проширити. Ако сте приметили да неки чланак који је у вези са хералдиком недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Направити: Венац у хералдици, Поље у хералдици, Кацига у хералдици, Списак хералдичких појмова, Значење линија у хералдици, Значење животиња у хералдици, Државна хералдика, Градска хералдика, Обласна херладика, Породична хералдика, Значење животиња у хералдици, Значење биљака у хералдици, Значење митолошких бића у хералдици, Српски систем хералдике, Француски систем хералдике, Енглески систем хералдике, Немачки систем хералдике

Клице: Грб, Бик у хералдици, Јелен у хералдици, Крст у хералдици, Лав у хералдици, Орао у хералдици, Плашт у хералдици,

Потребно проширити: Грб општине Врњачка Бања, Галерија грбова Србије

Потребне слике: Грб династије Карађорђевића

Додајте на списак овде.

Обавештења

  • Дорађујте и допуњавајте постојеће чланке, или започињите нове. Ако вам треба литература, погледајте списак књига на српском језику и веб-сајтова који се баве хералдиком (а додајте и сами наслове књига и веб-сајтове за које знате). Уколико пишете неки чланак-клицу везан за хералдику, на дно додајте шаблон {{клица-грб}}
  • У чланак о грбу можете убацити шаблон за грб.
  • Посетите страницу Тима за хералдику и прикључите се тиму.

Остали портали