Портал:Хералдика

Из Википедије, слободне енциклопедије

Хералдика на српској Википедији

Овај портал је предвиђен за википедијанце који се интересују за хералдику. Овде можете наћи повезнице ка најинтересантнијим областима и новостима из хералдике.

Хералдика је наука о грбовима, помоћна историјска наука, настала у 11. веку. Хералдика је подељена по областима којима се бави, на више грана. Она је развила велику разноврсност симбола којима се користи, и доделила специфична значења сваком од њих.

Уколико желите да мењате ову страну пређите овде.

Изабрани чланак

Велики грб Републике Србије

Грб Србије је званични хералдички симбол и један од симбола суверенитета Републике Србије. Препоручен је 17. августа 2004. године, заједно са другим државним знамењима, а усвојен 19. мајa 2009. када је заменио дотадашњи амблем наслеђен из комунистичког периода.

На њему су приказани двоглави орао Немањића, који носи мањи црвени штит са крстом и четири огњила, те златни љиљани (кринови), на великом црвеном штиту крунисаном краљевском круном и огрнут у плашт од велике ласице, такође крунисан истом круном. Грб је скоро истоветан као Грб Краљевине Србије и представља чин враћања историјског грба Србије.

Иако је република, Србија је по угледу на традиционални грб вратила и круну у његовом изгледу, што и није ново, јер неке земље, попут: Русије, Бугарске, Грузије, Мађарске, Црне Горе, Српске итд, такође користе хералдичку круну иако нису монархије.

Подела хералдике

Да ли знате да ...

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Ово је списак чланака које је потребно направити или проширити. Ако сте приметили да неки чланак који је у вези са хералдиком недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Направити:Плашт у хералдици, Венац у хералдици, Поље у хералдици, Кацига у хералдици, Списак хералдичких појмова, Значење линија у хералдици, Значење животиња у хералдици, Државна хералдика, Градска хералдика, Обласна херладика, Породична хералдика, Значење животиња у хералдици, Значење биљака у хералдици, Значење митолошких бића у хералдици, Српски систем хералдике, Француски систем хералдике, Енглески систем хералдике, Немачки систем хералдике, Грб општине Врњачка Бања, Грб општине Горњи Милановац

Клице: Грб, Бик у хералдици, Јелен у хералдици, Крст у хералдици, Лав у хералдици, Орао у хералдици

Потребне слике: Грб династије Карађорђевића

Додајте на списак овде.

Обавештења

P heraldry.svg
  • Дорађујте и допуњавајте постојеће чланке, или започињите нове. Ако вам треба литература, погледајте списак књига на српском језику и веб-сајтова који се баве хералдиком (а додајте и сами наслове књига и веб-сајтове за које знате). Уколико пишете неки чланак-клицу везан за хералдику, на дно додајте шаблон {{клица-грб}}
  • У чланак о грбу можете убацити шаблон за грб.
  • Посетите страницу Тима за хералдику и прикључите се тиму.

Остали портали