Портал:Хералдика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Хералдика на српској Википедији

Овај портал је предвиђен за википедијанце који се интересују за хералдику. Овде можете наћи повезнице ка најинтересантнијим областима и новостима из хералдике.

Хералдика је наука о грбовима, помоћна историјска наука, настала у 11. веку. Хералдика је подељена по областима којима се бави, на више грана. Она је развила велику разноврсност симбола којима се користи, и доделила специфична значења сваком од њих.

Уколико желите да мењате ову страну пређите овде.

Изабрани чланак

Основни грб Београда

Грб Београда је званични симбол Града Београда и постојан је у три нивоа — као Основни или Мали, Средњи и Велики грб.

Историја хералдичког представљања Београда је дуга и сеже до времена када је град први пут постао српска престоница за време Деспота Стефана Лазаревића када се овај симбол први пут индиректно помиње у Деспотовом Житију. Први познати хералдички уобличен грб града се појављује у XVI веку и највероватније је угарског порекла. Но, као и сама историја града, тако је и његов грб био несталан. Како је град прелазио из руке у руку различитих освајача, тако се и његово хералдичко представљање мењало — било да град уопште није имао свој грб као под Османлијама, или да је добио сасвим нови под Аустријанцима. Историја грба Београда који је данас у употреби је почела 1931. године када је званично изабран, након конкурса на коме је победио рад Ђорђа Андерјевића Куна. У социјалистичко доба грб је занемариван, да би након демократских промена 90-их година доживео своју реафирмацију, а од 2000-их и реорганизован у три степена, какав је и данас у употреби.

Изабрани грб

Грб Београда према Балвазоровом кодексу из 1687/1688. године
Први грб Београда

Сјајни и добри чланци

Cscr-featured.svg Сјајни чланци:
Грб БеоградаГрб Бање Луке

Simple GA.svg Добри чланци:
Још увек нема :(

Подела хералдике

Да ли знате да ...

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Ово је списак чланака које је потребно направити или проширити. Ако сте приметили да неки чланак који је у вези са хералдиком недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Направити: Венац у хералдици, Поље у хералдици, Кацига у хералдици, Списак хералдичких појмова, Значење линија у хералдици, Значење животиња у хералдици, Државна хералдика, Градска хералдика, Обласна херладика, Породична хералдика, Значење животиња у хералдици, Значење биљака у хералдици, Значење митолошких бића у хералдици, Српски систем хералдике, Француски систем хералдике, Енглески систем хералдике, Немачки систем хералдике

Клице: Грб, Бик у хералдици, Јелен у хералдици, Крст у хералдици, Лав у хералдици, Орао у хералдици, Плашт у хералдици,

Потребно проширити: Грб општине Врњачка Бања, Галерија грбова Србије

Потребне слике: Грб династије Карађорђевића

Додајте на списак овде.

Обавештења

P heraldry.svg
  • Дорађујте и допуњавајте постојеће чланке, или започињите нове. Ако вам треба литература, погледајте списак књига на српском језику и веб-сајтова који се баве хералдиком (а додајте и сами наслове књига и веб-сајтове за које знате). Уколико пишете неки чланак-клицу везан за хералдику, на дно додајте шаблон {{клица-грб}}
  • У чланак о грбу можете убацити шаблон за грб.
  • Посетите страницу Тима за хералдику и прикључите се тиму.

Остали портали