Портал:Хералдика

Из Википедије, слободне енциклопедије

Хералдика на српској Википедији

Овај портал је предвиђен за википедијанце који се интересују за хералдику. Овде можете наћи повезнице ка најинтересантнијим областима и новостима из хералдике.

Хералдика је наука о грбовима, помоћна историјска наука, настала у 11. веку. Хералдика је подељена по областима којима се бави, на више грана. Она је развила велику разноврсност симбола којима се користи, и доделила специфична значења сваком од њих.

Уколико желите да мењате ову страну пређите овде.

Изабрани чланак

Велики грб Републике Србије

Државни грб Републике Србије, један од симбола суверенитета Републике Србије, усвојен је 17. августа 2004. године, заједно са другим државним знамењима, када је заменио грб СР Србије. На њему су приказани двоглави орао Немањића, црвени штит са крстом и четири огњила, краљевска круна и плашт од хермелина. Грб је исти као грб Краљевине Србије и представља чин враћања историјског грба Србије. Државе које нису монархије а у свом грбу имају круну су и Русија, Бугарска, Грузија и Мађарска.

Подела хералдике

Да ли знате да ...

Потребно урадити

Evolution-tasks-old.svg
Ово је списак чланака које је потребно направити или проширити. Ако сте приметили да неки чланак који је у вези са хералдиком недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Направити:Плашт у хералдици, Венац у хералдици, Поље у хералдици, Кацига у хералдици, Списак хералдичких појмова, Значење линија у хералдици, Значење животиња у хералдици, Државна хералдика, Градска хералдика, Обласна херладика, Породична хералдика, Значење животиња у хералдици, Значење биљака у хералдици, Значење митолошких бића у хералдици, Српски систем хералдике, Француски систем хералдике, Енглески систем хералдике, Немачки систем хералдике, Грб општине Врњачка Бања, Грб општине Горњи Милановац

Клице: Грб, Бик у хералдици, Јелен у хералдици, Крст у хералдици, Лав у хералдици, Орао у хералдици

Потребне слике: Грб династије Карађорђевића

Додајте на списак овде.

Обавештења

Coats of arms of None.svg
  • Дорађујте и допуњавајте постојеће чланке, или започињите нове. Ако вам треба литература, погледајте списак књига на српском језику и веб-сајтова који се баве хералдиком (а додајте и сами наслове књига и веб-сајтове за које знате). Уколико пишете неки чланак-клицу везан за хералдику, на дно додајте шаблон {{клица-грб}}
  • У чланак о грбу можете убацити шаблон за грб.
  • Посетите страницу Тима за хералдику и прикључите се тиму.

Остали портали

Портал