Застава Русије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
FIAV 111100.svg Застава Руске Федерације

Застава Русије је хоризонтална бело-плаво-црвена тробојка.

Мит о пореклу руске заставе, говори да она вуче порекло од посете Петра Великог Холандији, 1699. Руски цар, је отишао у ову посету да би стекао искуства из бродоградње, и схватио је да је и Русији потребна застава за морнарицу. Руску заставу је базирао на холандској застави, направивши тробојку са три једнака, хоризонтална поља, али је изабрао руске боје за њу (тадашња застава Холандије је била наранџасто-бело-плава). Ове боје су дошле од грба Московског војводства, на коме се налази Свети Ђорђе у белом (сребрном) оклопу, на белом коњу,са плавим плаштом, на црвеном пољу.

Иако је ова прича широко распрострањена, сигурно је да се ради о миту, јер књига застава из 1695. (значи пре посете Петра западној Европи) описује заставу сличног дизајна која припада Московском Кнежевству. Иако руска тробојка можда и води порекло од холандске цивилне заставе, у том случају је овај утицај наступио знатно раније него што се претпоставља (први брод руске морнарице, Ориол, је пловио под овом заставом 1667. године).

Историја употребе[уреди]

Застава Руске СФСР, 1917. - 91.; пропорција заставе: 1:2

Описана руска застава се користила у морнарици од 17. века, а као трговачка застава је усвојена 1705. 7. маја, 1883. почела је да се употребљава и на копну, поставши званична национална застава.

Цар Николај II је 1914. изменио заставу, додавши орла романових на жутом пољу у горњи леви (ка копљу) угао заставе.

Када су бољшевици преузели власт, 1917, променили су заставу Руске Републике (једне од конститутивних република Совјетског Савеза) у заставу на слици десно (види Застава Руске СФСР), и ово је била републичка застава током совјетске ере. Од заставе Совјетског Савеза се разликује по томе што има вертикалну плаву траку на страни копља.

Првобитна застава је усвојена у Русији, 22. августа, 1991.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]