Ратови звезда — епизода V: Империја узвраћа ударац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ратови звезда — епизода V: Империја узвраћа ударац
Empire20strikes20back old.jpg
Ратови звезда — епизода V: Империја узвраћа ударац
Изворни наслов The Empire Strikes Back
Жанр научнафантастика
Режија Ирвин Кершин
Сценарио Ли Брекет
Лоренц Касдан
Џорџ Лукас
Главне улоге Марк Хамил
Харисон Форд
Кари Фишер
Били Ди Вилијамс
Ентони Денијелс
Музика Џон Вилијамс
Издавачка кућа 20th Century Fox
Студио Lucasfilm
Година 1980.
Трајање 127 минута
Земља  САД
Језик енглески
Буџет од 25 до 33 милиона долара
Зарада 538.375.067 долара [1]
Претходни
Следећи
Веб-сајт www.starwars.com/explore/the-movies/episode-v
IMDb веза

Ратови звезда — епизода V: Империја узвраћа ударац (енгл. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) је научнофантастични филм из 1980. који је осмислио Џорџ Лукас. Сценарио су написали Лоренс Касдан и Ли Бракет, а режирао га је Ирвин Кершнер. Ово је други снимљен филм у саги Ратови звезда, а пети по хронологији догађаја.

Због тешкоћа током продукције, Империја узвраћа ударац је премијерно приказана 21. маја 1980. и добила је мешовите оцене критике. Упркос томе, филм је зарадио више од 538 милиона долара широм света и постао је 39. најуспешнији филм свих времена. Многи сматрају да је овај филм најбољи од свих филмова о Ратовима зведа.

Радња[уреди]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Три године након уништења Звезде смрти, Галактичка Империја прогнало је побуњенички савез из њихове бивше базе на Јавину. Принцеза Леја предводи побуњенике (међу којима су Хан Соло и Лук Скајвокер) на новој бази на леденој планети Хот. Лук одлази да истражи пали метеор у близини кампа за којег се испоставља да је заправо дроид послан од стране Дарт Вејдера, али га ускоро напада крзнато чудовиште. Док га је Хан тражи, Лук се ослободио из пећине где живи то чудовиште уз помоћ своје светлосне сабље и ускоро се суочио са наглим падом температуре. У том тренутку привиђа му се његов стари учитељ Оби Ван Кеноби који му говори да треба да оде у Дагоба систем где ће га учити Џедај витез Јода. Ускоро Лука проналази Хан који искориштава топлину мртвог таунтауна као склониште и враћа га у камп на опоравак.

У међувремену империјална флота добија информацију о новој локацији побуњеничке базе коју убрзо успешно напада уз помоћ огромних Снегохотки. Хан и Леја успевају да побегну у Миленијумског Сокола заједно са C-3РО-ом и Чубаком, али се њихов брод убрзо покварио. Тад су се сакрили у пољу астероида где се Хан и Леиа заљубљују. Вејдер позива неколико ловаца на главе укључујући и познатог Боба Фета који ће му помоћи да пронађе Сокола. Лук је са планете Хот отишао заједно са R2-D2-ом у свом броду и ускоро се срушио на планету Дагоба. Тамо упознаје маленог Јоду који прихвата Лука за свог ученика након разговора са духом Оби Вана. Током Луковог тренинга, Јода га шаље у пећину у којој је снажно присутна мрачна страна Силе. Лук у њој доживљава визију током које се бори с Дарт Вејдером којем одсече главу. Међутим, након што погледа у сломљену Вејдерову маску, Лук види своје властито лице унутар ње. Током једног од интензивнијих тренинга са Јодом, Лук предосети да су Хан и Леја у опасности и противно Јодиним упозорењима он одлази како би покушао да спаси своје пријатеље.

За то време се Хан (кога прати Боба Фет) упућује према Граду у облацима, рударској колонији смештеној на небу на планету Беспин којом управља Ханов стари пријатељ Лендо Карлизијан. Недуго након њиховог доласка, Ландо их одводи у просторију у којој се налазе Вејдер и Боба Фет. Противно Ландовим приговорима, Вејдер Хана и Леју користи као мамац и мучи Хана у како би натерао Лука да дође. Он такође договара предају Хана Боба Фету који се нада да ће добити пуно новца од Џабе Хата који је расписао награду за Хана услед огромних дугова које је он имао према њему. Вејдер намерава да намами Лука у просторију где ће га замрзнути, а упркос Боба Фетовим протестима који се прибојава да би га замрзавање могло убити, он изабире Хана као заморца за процес замрзавања. Леја у том тренутку говори своју љубав према Хану, након чега он бива замрзнут у великом блоку карбона. Ипак преживљава процес па га Вејдер даје Боба Фету који након тога креће према планети Татуин. Иако је у почетку обећао да ће оставити Чубаку и Леју код Ланда, Вејдер крши и тај договор и наређује да њих двоје крену са њим. Лендо, којег је до тог тренутка гризла савест због свега што је учинио против свог старог пријатеља Хана, ослобађа Леју и остале и сви заједно очајнички покушају да спасу Хана од Боба Фета; међутим, група стиже прекасно на платформу са којег је он већ одлетио. Након тога сви заједно укрцавају се на Миленијумског Сокола и беже.

У међувремену Лук стиже у Град на облацима и упада у Вејдерову замку. Лук и Вејдер започињу борбу светлосним сабљама током које Вадер одсече Лукеову десну руку и на тај га начин разоружа па му у том тренутку признаје да је он прави Луков отац, супротно Оби Вановим тврдњама да је Вејдер убио његовог оца. Ужаснут овим открићем, Лук одбија Вејдерову понуду да му се придружи, па се баца у отворено окно изнад којег су се до тада борили. Уз помоћ својих телепатских могућности, он позове Леју која осети његов позив у помоћ и која наговара Ланда да се врате по Лука. R2-D2 поправља Соколов погон па они на тај начин успевају побећи.

Лук од медицинског особља добија механичку руку, а Лендо и Чубака са Соколом крећу према планети на којем се налазе Џаба и Боба Фет како би покушали да спасу Хана. Лук, Леја, R2-D2 и C-3РО гледају за њихов брод очекујући нове информације од Ланда и Чубаке.

Филмска екипа[уреди]

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Марк Хамил Лук Скајвокер
Харисон Форд Хан Соло
Кери Фишер принцеза Леја Органа
Питер Мејхју Чубака
Дејвид Прауз Дарт Вејдер
Френк Оз Јода
Били Ди Вилијамс Лендо Карлизијан
Ентони Данијелс C-3PO
Алек Гинис Оби-Ван Кеноби
Кени Бејкер R2-D2
Џереми Булок Боба Фет

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]