Зграда Српске православне црквене општине

С Википедије, слободне енциклопедије
Зграда Српске православне црквене општине
Зграда Српске православне црквене општине
Опште информације
МестоЗрењанин
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1896.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Зрењанин
www.zrenjaninheritage.com

Зграда Српске православне црквене општине подигнута је 1896. године у главној улици Зрењанина, улици краља Александра I Карађорђевића, у оквиру Старог градског језгра, као Просторно културно-историјске целине од великог значаја.

Српска православна црквена општина основана је 1868. године на основу царског указа, чиме је успостављена потпуна самоуправа црквене општине на територији Аустроугарске монархије. У свом власништву поседовала је пет зграда у граду, од којих данас постоје само две палата Српске штедионице (Дом православне црквене општине), на углу улица краља Александра и Светосавске, и ова – у главној градској улици под бројем 4.

Зграда је грађена као најамна палата. Излази на Гимназијску улицу, а заједно са својим бочним крилима формира затворено – атријумско двориште.

Рестаураторски радови на фасади и крову изведени су под надзором Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Новог Сада, приликом којих је враћана оригинална форма приземних портала. Основна зидна раван је урађена у клинкер опеци.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]